Angajatorii pot primi bani de la stat daca incadreaza in munca tineri cu risc de marginalizare sociala

 

Inca din toamna anului 2013, angajatorii pot primi facilitati si subventii de la stat daca incadreaza in munca un nou tip de salariat. Legislatia in materie a fost clarificata recent, astfel incat au fost stabilite conditiile pe care angajatorii trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un ajutor financiar lunar din partea statului.

tineri fara bacalaureatLegea nr. 250/2013, in vigoare din 22 octombrie 2013, a adus o serie de modificari legislatiei in sistemul asigurarilor de somaj, una dintre principalele masuri fiind stimularea incadrarii pe piata muncii a tinerilor fara familie sau a celor cu diverse dizabilitati. In acest sens, legea introduce notiunea de tanar cu risc de marginalizare sociala, ce se defineste dupa cum urmeaza:

Tanar cu risc de marginalizare sociala – persoana cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani, care se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta si se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

  • se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;
  • are dizabilitati;
  • nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;
  • are copii in intretinere;
  • a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
  • este victima traficului de persoane.

Angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala vor fi denumiti angajatori de insertie si vor beneficia de anumite facilitati din partea statului. Mai precis, potrivit regulilor introduse in toamna anului trecut, acesti angajatori vor beneficia, lunar, pentru fiecare tanar incadrat in munca, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor (dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, care in prezent este 500 lei), pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Contractul de solidaritate se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanarul cu risc de marginalizare sociala pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidaritate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.

Facilitatea se va acorda doar angajatorilor care indeplinesc anumite conditii, acestea fiind detaliate in normele de aplicare a noilor reglementari, aprobate prin HG nr. 119/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 197 din 20 martie 2014.

Astfel, actul normativ stabileste ca angajatorii vor primi ajutorul lunar din partea statului doar daca indeplinesc urmatoarele conditii:

  • incadrarea in munca se realizeaza in baza unui contract individual de munca pe perioada determinata, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata;
  • locul de munca pe care este incadrat tanarul este un loc de munca vacant, care a fost comunicat agentiei pentru ocuparea fortei de munca teritoriale;
  • sunt indeplinite si alte conditii prevazute de legislatia in vigoare pentru acordarea acestei sume.

In plus, angajatorii trebuie sa incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca o conventie, potrivit modelului pe care il puteti vizualiza in fisierul atasat. Conventia se va incheia in baza urmatoarelor documente, prezentate de catre angajatori:

  • contractele individuale de munca ale tinerilor beneficiari de contracte de solidaritate, inregistrate conform legii, in copie certificata de catre angajator pentru conformitate cu originalul;
  • declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca acesta nu mai beneficiaza pentru aceleasi persoane de alte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca a caror finantare se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform prevederilor legale.

Mai mult decat atat, pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite, angajatorii de insertie vor depune lunar declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, precum si un tabel nominal, insotit de extras in copie certificata de angajator pentru conformitate cu originalul dupa pontaj si dupa statul de plata. Aceste documente se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Ajutorul financiar se va acorda lunar, de la data incheierii conventiei pana la expirarea duratei contractului de solidaritate. In schimb, conform normelor intrate recent in vigoare, in perioada in care raporturile de munca ale tinerilor incadrati in baza conventiei sunt suspendate, sprijinul lunar nu se acorda.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie