Medierea diferendelor din familie

 

Familia este un perpetuu si dinamic sistem de relatii. Relatii intre soti, relatii intre soti si copii, relatii ale sotilor cu rudele si afinii, cu prietenii, etc.

medierea familialaRelatiile familiale se desfasoara atat in cadrul intrafamilial – in interiorul acestei “celule”, cat si extrafamilial – in exteriorul acestei “celule”. Interdependenta relatiilor dintre acest cadru fac vie relatia dintre soti. Nu ne putem imagina o familie statica, inchisa, in care sotii refuza dialogul/iesirile cu rudele, cu prietenii, cu cei cunoscuti. Cel mult poate exista o astfel de familie, dar nu este una de tip sanatos. Prin prisma naturii sale omul este o fiinta sociala, iar socializarea este un act esential vietii umane, dand efervescenta laturii sale spirituale.

In aceste sfere de inter-dependenta, in aceste relatii mereu vii, mereu in transformare, mereu captivante, active si activate de persoanele din aceste relatii, apar diferentele dintre aceste persoane. Nu suntem la fel, nu suntem nici egali, nici macar in fata legii. Cine are mai mult este obligat la mai mult, cine are mai putin este obligat la mai putin. Egalitatea dintre oameni este o utopie. Nu ne nastem, nu traim si nu murim egali. Nici in ceea ce priveste drepturile noastre, nici un in ceea ce priveste bagajul nostru intelectual ori spiritual. Oamenii difera intre ei. Tocmai aceste diferente ii definesc ca oameni, si ii fac sa se apropie unii de altii. Diferentele il fac pe unul specific si totodata placut prin specificitatea lui, drept pentru care ne place de acel om. Unul este mai romatic, unul mai hazliu, unul mai tacut, unul mai harnic, unul mai meticulos. Sunt cateva din caracteristicele care definesc doar putin din specificitatea noastra.

In familie, relatia dintre soti este cea mai speciala care a existat, exista si va exista mereu. Sotii difera si se aseamana in acelasi timp, se dezvolta in aceasta relatie, se schimba, se transforma, deoarece viata in familie dureaza o viata, ori multi ani de zile. Viata curge peste ei ca o apa de munte, limpede si racoroasa deseori, dar uneori cu puzderie de moloz din amonte.

Fiecare om se schimba cu trecerea timpului. Schimbarea persoanei trebuie acceptata macar, daca nu inteleasa. Se schimba conceptiile persoanei, se schima perceptiile unei persoane, uneori chiar sistemul de valori al acesteia, se schimba modul de a actiona in anumite momente, se schimba modul persoanei in general. Modul de a fi, de a gandi, de a activa, de a face sau a nu face ceva.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie