A fost modificat Regulamentul ASF privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare

 

In Monitorul Oficial nr. 198 din 20 martie 2014 a fost publicat Regulamentul nr. 6/2014 al Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru modificarea si completarea Regulamentului nr. 1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, precum si pentru completarea Regulamentului nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul adunarilor generale ale societatilor comerciale, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 44/2009.

asf logo1In cadrul actului normativ se arata:

Un actionar care detine individual ori, dupa caz, actionarii care detin impreuna cel putin 5% din capitalul social sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel, poate/pot solicita, cel mult o data intr-un exercitiu financiar, in conditiile art. 243 alin. (11) din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, convocarea unei adunari generale a actionarilor avand pe ordinea de zi alegerea administratorilor, cu aplicarea metodei votului cumulativ.

In situatia in care adunarea generala a actionarilor unei societati admise la tranzactionare pe o piata reglementata a fost convocata, actionarii pot face, in scris, propuneri adresate administratorilor, pentru alegerea membrilor consiliului de administratie prin aplicarea metodei votului cumulativ, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a) si alin. (3) din Regulamentul nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul adunarilor generale ale societatilor comerciale, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 44/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Aplicarea acestei metode este supusa votului in cadrul adunarii generale doar in cazul in care solicitarea este facuta de actionari care nu au detineri semnificative.

Numarul de voturi cumulate la care are dreptul fiecare actionar este inscris intr-un talon primit la intrarea in sala sau, dupa caz, transmis actionarului la cererea sa, in conditiile in care acesta doreste sa voteze prin corespondenta, urmand a fi atasat buletinului de vot, in forma finala. La AGA numarul de voturi cumulate poate fi inscris direct pe buletinul de vot, in forma finala, distribuit fiecarui actionar.

Criteriile de alegere a membrilor consiliului de administratie in situatia in care doua sau mai multe persoane propuse obtin acelasi numar de voturi cumulate, exprimate de acelasi numar de actionari, sunt stabilite de AGA, conform propunerilor inscrise pe ordinea de zi din convocator, si sunt precizate in procesul-verbal al acesteia.

Majorarea capitalului social al unei societati admise la tranzactionare, prin conversia unor creante certe, lichide si exigibile, este asimilata operatiunii de majorare de capital social cu aport in numerar.

Majorarea capitalului social prin conversia creantelor certe, lichide si exigibile ale unui actionar asupra unei societati comerciale se efectueaza cu acordarea dreptului de preferinta tuturor actionarilor societatii. In vederea acordarii dreptului de preferinta, societatea admisa la tranzactionare decide majorarea capitalului social cu suma rezultata prin conversia creantei certe, lichide si exigibile, precum si cu o suma suplimentara reprezentand aport in numerar al celorlalti actionari, care pot subscrie actiuni proportional cu cota detinuta de acestia la data de inregistrare stabilita de AGA.

Cvorumul de sedinta pentru adoptarea hotararii de majorare a capitalului social prin conversia creantelor certe,
lichide si exigibile cu acordarea dreptului de preferinta este cel prevazut de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ridicarea dreptului de preferinta in situatia majorarii capitalului social prin conversia creantelor certe, lichide si exigibile se realizeaza cu respectarea stricta a conditiilor prevazute de art. 240 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 130.

In situatia ridicarii dreptului de preferinta, cu respectarea conditiilor de cvorum si de vot prevazute de art. 240 din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, numarul de actiuni ce urmeaza a fi emise in vederea majorarii capitalului social se stabileste in conformitate cu prevederile art. 240 din Legea nr. 297/2004 si art. 131. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie