Conferinta ”Solutionarea cauzelor penale prin mediere”, de la Tulcea. Ce s-a discutat?
Sâmbata, 15 martie 2014, cu prilejul Zilei mondiale a consumatorului a avut loc conferinta ”Solutionarea cauzelor penale prin mediere”. Evenimentul s-a desfasurat în municipiul Tulcea, la Hotel Insula, Sala conferinte, între orele 11:00-17:00.
În cadrul conferintei au fost facute cunoscute prevederile minutei Comisie nr. 1 din 2 decembrie 2013 a Consiliului Superior al Magistraturii ce a stabilit ca: ”procedura de informare finalizata prin certificatul de informare trebuie sa ramanâ în competenta mediatorului, magistratul urmând sa informeze partile doar cu privire la existenta procedurii alternative, îndrumându-le catre mediator pentru realizarea tuturor etapelor (deci inclusiv procedura de informare, astfel cum este reglementata prin legea speciala)”.
În acelasi timp, Asociatia pentru Cooperare Internationala Drepturile Omului Mediere si Arbitraj Bucuresti, prin reprezentant legal jr. Ionita Lucretia, a subliniat faptul ca, inclusiv procesul verbal de informare se întocmeste de catre mediator deoarece singurul profesionist îndrituit potrivit Legii nr. 192/2006 sa înainteze catre parti invitatia la mediere este doar mediatorul, conform art. 43 alin. 1 din aceeasi lege.
Extras:
Procedura prealabila încheierii contractului de mediere
Art. 43, Legea nr. 192/2006
”(1) Partile aflate în conflict se pot prezenta împreuna la mediator. În cazul în care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, în vederea informarii si acceptarii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului. Partea solicitanta va furniza mediatorului datele necesare contactarii celeilalte parti.
(2) În cazul imposibilitatii de prezentare a vreuneia dintre partile convocate, mediatorul poate stabili, la cererea acesteia, o noua data în vederea informarii si acceptarii medierii. În cazul acceptarii medierii, partile în disputa si mediatorul vor semna contractul de mediere.
(2 ind. 1) În procesele si cererile în materie civila si comerciala, înainte de introducerea cererii de chemare în judecata, partile pot încerca solutionarea litigiului prin mediere.
(3) Daca una dintre parti refuza, în scris, în mod explicit, medierea ori nu raspunde invitatiei mentionate la alin. (1) ori nu se prezinta de doua ori la rând la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.
(4) Mediatorul poate face si alte demersuri legale pe care le considera necesare pentru invitarea partilor la mediere, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!