Cazul Harinvest. ASF, BCR, Depozitarul Central si Broker Cluj, reclamate de pagubiti la DNA

 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va ajunge din nou în curtea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si într-un caz legat de piata de capital, dupa ce institutia s-a aflat la acest început de an în atentia procurorilor pentru nereguli aparute pe segmentul asigurarilor. Victimele furturilor de active la casa de brokeraj vâlceana Harinvest sesizeaza DNA, plângerea fiind îndreptata împotriva ASF, Depozitarului Central, BCR si SSIF Broker. Decizia a fost luata sâmbata dimineata la Râmnicu Vâlcea de persoanele pagubite cu sume totale de peste 10 milioane lei, suspiciunea acestora fiind ca cele patru entitati s-au constituit într-un „grup infractional organizat” pentru devalizarea Harinvest si furtul de active ale clientilor acesteia.

dnaPatru avocati, atât specializati în zona civila, cât si în penal urmeaza sa îi reprezinte pe pagubiti în demersurile în Justitie care vor fi initiate la începutul acestei saptamâni prin sesizarea DNA, a declarat pentru Curierul National unul dintre reclamanti. Suspiciunea principala a victimelor de la Harinvest este ca la momentul în care s-au realizat 90% dintre furturi, la jumatatea lunii noiembrie 2013, toate entitatile implicate în tranzactii stiau ca societatea de intermediere vâlceana nu avea banii pentru a-si onora pozitiile pe produsele structurate luate în contraparte cu BCR si SSIF Broker. „Nu exista nicio varianta în care sa nu se fi stiut ca actiunile acelea sunt furate”, ne-a declarat una dintre victime.

De ce sunt trimisi procurorii DNA din nou pe capul ASF

Afacerea Harinvest se afla deja într-o investigatie a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care a deschis urmarirea penala împotriva traderului Maria Voinea de la casa de brokeraj vâlceana si si-a extins ancheta si catre persoane din BCR. Persoanele pagubite s-au gândit însa ca acest caz este si de competenta DNA, având în vedere valoarea prejudiciului, 8,2 milioane lei, numai furturile din 14-15 noiembrie 2013, dar si faptul ca implica o institutie a statului, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Acuzatia contra ASF este aceea de a fi urmarit deficitar tranzactiile derulate de Harinvest, dupa ce înca de la sfârsitul anului 2011 Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) amendase casa de brokeraj pentru nereguli grave constând în utlizarea fara autorizare a activelor clientilor. Având în vedere antecedentele Harinvest, ar fi trebuit ca autoritatea de supraveghere a pietei de capital sa urmareasca mai atent piata, iar vânzarile prin operatiuni sell-out de la Depozitar din zilele de 14-15 noiembrie 2013 ar fi trebuit verificate înainte prin telefoane la clienti.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie