Asigurarea sotului sau sotiei unei persoane fizice autorizate sau a unei intreprinderi individuale in sistemul de somaj

 

Sotul sau sotia titularului unei persoane fizice autorizate sau a unei intreprinderi individuale se poate asigura, facultativ din februarie, in sistemul public de pensii, de sanatate si de somaj, daca ajuta la desfasurarea activitatii. Pentru a se asigura in sistemul de somaj, acestia trebuie sa indeplineasca anumite formalitati, care au fost aprobate printr-un act normativ recent intrat in vigoare.

pensie-privataPotrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se poate asigura din 10 februarie 2014 in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.

Pentru ca sotul sa sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit actului normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.

Totusi, reglementarile in vigoare nu detaliaza procedura pe care trebuie sa o urmeze sotul sau sotia unei PFA sau II pentru a se asigura in sistemul de somaj.

In acest sens, a fost publicata HG nr. 119/2014 in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 197 din 20 martie, care cuprinde pasii pe care trebuie sa ii urmeze aceasta categorie de persoane pentru a beneficia de somaj.

Mai exact, pentru a se asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, sotul sau sotia titularului unei PFA sau II pot incheia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori isi exercita dreptul de rezidenta potrivit legii, un contract de asigurare pentru somaj (modelul documentului il puteti consulta in fisierul atasat).

Acest contract de asigurare va contine, printre altele, urmatoarele informatii:

  • venitul lunar asigurat;
  • cota de contributie;
  • cuantumul contributiei lunare;
  • contul in care se va plati contributia;
  • termenul de plata al contributiei;

Pentru incheierea contractului de asigurare pentru somaj, sotul sau sotia titularului unei PFA sau II trebuie sa dovedeasca ca au calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobandirea calitatii de asigurat in cadrul acestor sisteme de asigurari sociale, eliberat de institutiile competente potrivit legii, in original si copie, se mentioneaza in reglementarile recent intrate in vigoare.

Potrivit HG nr. 119/2014, pentru incheierea unui contract de asigurare pentru somaj, calitatea de sotie/sot a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se va dovedi cu documentul emis conform prevederilor legale de catre Registrul Comertului. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie