Valentin Jucan, membru al CNA ii cere lui Stelian Tanase „demisia de urgenta” daca a constatat ca nu poate salva TVR

 

Valentin Jucan, membru al CNA, îi cere lui Stelian Tanase, directorul general interimar al TVR, sa îsi prezinte „demisia de urgenta”, daca a constatat ca doar stergerea datoriilor si intrarea în insolventa ar mai putea salva Televiziunea Româna.

stelian tanase„Avem televiziune publica. Cum o distrugem? Simplu: mergem cu ea la Guvern. Asist, de aproape doua saptamâni, la neputinta conducerii TVR. Mai întâi constata ca nu este vorba de BBC, apoi descopera ca sunt prea multi angajati si prea putine masini în parcul auto; urmeaza responsabilii editoriali sa fie pusi la punct, o mica cenzura, taxa tv. Se schimba componenta politica a Guvernului si… ‘ajutor! Ponta, ajuta-ma!’. În fata dezastrului economic în care se zbate ‘televiziunea libera a tarii’, domnul Stelian Tanase cere milostenie la Guvern. Altfel spus vinde televiziunea publica politicienilor (si nu numai). Mai vorbim despre ‘presa libera’? Deloc”, spune Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis, sâmbata, agentiei MEDIAFAX.

În comunicat, Valentin Jucan îl întreaba pe Stelian Tanase de ce nu cere un audit intern la Televiziunea Româna, urmând ca cei responsabili sa raspunda pentru „jaful din TVR”.

„Doriti stergerea datoriilor. Nu exista asa ceva! Acele datorii ‘sterse’ vor fi achitate tot din buzunarul contribuabilului, acelasi care achita taxa tv. Doriti stergerea datoriilor cu pretul independentei editoriale? Asta faceti atunci când afirmati ca ‘Ponta este singura sansa’. În calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului, garant al interesului public, va solicit sa opriti aceste demersuri care încalca spiritul si litera Constitutiei României. Vorbiti deja despre insolventa TVR. Daca doar atât constatati ca se mai poate face, va rog prezentati-va demisia de urgenta!”, mai spune Valentin Jucan în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, Stelian Tanase nu a dorit sa comenteze afirmatiile lui Valentin Jucan.

Pe de alta parte, într-un interviu acordat recent agentiei MEDIAFAX, Stelian Tanase a declarat ca TVR este în pericol sa intre în incapacitate de plata chiar în acest an, precizând ca instrumentele pentru salvarea televiziunii se afla la Guvern si la liderii politici.

Acesta a precizat ca nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: „Cred ca trebuie niste consultari. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de liniste, ca sa avem macar 10% sanse sa salvam televiziunea. Daca nu, va intra în incapacitate de plata chiar în cursul acestui an. Dar, daca nu mi se da acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reforma mult mai adânca si va fi o situatie alarmanta pentru televiziune si eu nu vreau sa se intervina numai în conditii de forta majora. Nu vreau ca TVR sa ia foc si sa chemam pompierii”.

TVR are o datorie istorica de 150 de milioane de euro si ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementari, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tanase.

Pentru salvarea Televiziunii Române este necesara o „solutie combinata”, care sa cuprinda mai multe scenarii, între care modificarea Legii de functionare a TVR este cel mai important, alaturi de indexarea taxei pâna la 8,5 lei/ luna/ gospodarie, stergerea datoriilor TVR (avansata chiar de Ministerul de Finante) sau intrarea în insolventa. În acest ultim caz, Stelian Tanase a confirmat existenta la Guvern a unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea actualei legi de functionare a TVR, astfel încât televiziunea sa poata intra în insolventa. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie