Student in Romania sau in strainatate?
Din ce în ce mai multi tineri români aleg sa studieze în strainatate. Peste 3.000 de studenti români pleaca anual la studii în strainatate prin programul Erasmus. Si, astfel, vedem cum tot mai multi tineri români, considerati a reprezenta „viitorul tarii”, îsi pierd interesul pentru propria tara, pentru facultatile si locurile de munca de aici, si decid sa îsi ia zborul spre alte zari.
Ce îi motiveaza? Vorbesc acum din propria mea experienta de student care învata în România si pe care îl bate tot mai mult gândul sa studieze în afara. În primul rând, ceea ce le lipseste programelor de studii din România este aplicabilitatea. Suntem „împanati” cu teorie, pe care mai apoi o memoram, dar ne oprim aici. Nu ni se ofera sansa de a face ceva cu toata aceasta cantitate de informatie, de a o pune în practica. Ne transformam în robotei, în simple masini de memorat.
În al doilea rând, este vorba despre oportunitatile profesionale pe care le ai, ca student în România, dupa finalizarea studiilor. Multi dintre tinerii români, în momentul în care termina o facultate, se afla pusi, în mod sadic, as zice, în fata unei întrebari fioros de grele: „Si acum ce fac?”. Pentru ca niciun angajator nu este interesat sa îi reproduci materia din facultate.
Dar, pâna la urma, problema nu este la nivel de facultate, ci vine din foruri mai înalte, de la nivel de minister. Nu ar fi mai bine ca dragii nostri demnitari, în loc sa se faca de râs si sa îsi aduca tot felul de acuze la televizor, sa se intereseze mai mult de soarta celor care reprezinta viitorul tarii? În loc sa cheltuie bani pe avioane, spatii de închiriat inutile si alte nimicuri, sa investeasca în educatie? În final, o natiune este caracterizata si de nivelul ei de educatie. Sau este educatia un lucru demodat?
Roxana Tatu, Yvona Rachieru, alinagorghiu.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!