Politistii nu sunt incantati de intelegerea ”amiabila” intre pagubit si infractor

 

Scenariu. Vii acasa dupa o zi obositoare la munca. Încerci sa descui usa, însa aceasta se deschide singura. Un fior de frica îti strabate tot corpul. Intri, este totusi casa ta. Gasesti toate lucrurile ravasite. Sertarele sunt rasturante în mijlocul casei, acte pe jos. De pe perete a disparut televizorul cel nou, luat în rate. Disparute sunt si laptopul, tableta, smartphone-ul, niste bijuterii si un ceas de valoare pe care ai vrut sa le porti, însa ai renuntat în ultimul moment. Aveai niste bani pastrati pentru factura la curent. Îi lasasei pe masa din sufragerie într-un plic. Nu mai sunt. Cu mâinile tremurânde, formezi 112 si chemi politia. Faci plângere si speri ca hotul sa plateasca cu ani grei de puscarie.

politisti-andreea-balaureaDupa zile, saptamâni, chiar luni, cineva de la politie te suna si-ti spune ca a fost prins hotul si ca o parte din bunurile furate au fost identificate. Te bucuri. Însa acolo dai de un ”amarât” care te roaga sa-l ierti sau de o femeie cu ochii plânsi care-ti spune ca îti plateste tot ce ti-a fost furat sau distrus, plus ceva peste, numai sa-ti retragi plângerea, ca odrasla ei era baiat cuminte si ca s-a înhaitat cu altii. Ca ea vrea sa-l trimita la scoala si e în joc viitorul copilului. Ce faci? Libertatea hotului e acum în mâine tale. Legea îti permite sa te împaci cu el. Îsi retragi plângerea si totul a fost sters cu buretele. În termeni juridici se cheama ”acord de mediere”.

Hotii pot scapa de închisoare daca se „împaca” cu victimele.

Împacarea între infractor si pagubit poate interveni, conform prevederilor Noului Cod Penal, în caz de furt simplu sau furt calificat, dar numai în anumite situatii: furtul prin violare de domiciliu (furtul din locuinta) si în cazul în care persoana care a savârsit furtul purta asupra sa o arma, însa nu a folosit-o. Împacarea nu este posibila în cazul în care fapta a fost comisa pe timp de noapte sau de un grup organizat.

Politistii nu sunt prea încântati de aceasta întelegere ”amiabila” între pagubit si infractor. Iulian Surugiu, presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie spune ca daca nu va suferi modificari Codul Penal, este posibil sa avem de-a face cu situatii în care politistii vor renunta sa mai alerge dupa acest gen de infractori.

”Legiuitorul a considerat ca este necesar sa existe posibilitatea ca pagubitul sa se împace fapuitorul, daca infractiunile de furt nu sunt foarte grave, nu sunt comise în grup organizat sau noaptea, de exemplu. Codul Penal a fost aliniat astfel la cele existente în alte state europene. În Spania, daca un cetatean fura dintr-un magazin bunuri în valoare de pâna la 500 de euro, acesta primeste doar o amenda.

Eu cred ca acest Cod Penal va mai suferi modificari. Trebuie sa se stabileasca în mod clar pâna la ce suma poate exista posibilitatea de împacare între parti, de exemplu”, a declarat Surugiu pentru România Libera.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie