Proiectul Codului etic pentru invatamantul preuniversitar: Profesorii au obligatia de a spune parintilor care este situatia reala la invatatura a copiilor

 

Profesorii trebuie sa le spuna parintilor care este situatia reala la învatatura a copiilor, evitând informarea partiala sau cu tenta subiectiva, potrivit proiectului Codului de etica pentru învatamântul preuniversitar.

absente catalogÎn proiectul Codului de etica pentru învatamântul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educatiei, este reglementata si relatia dintre profesori si parinti.

Potrivit proiectului, cadrele didactice trebuie sa acorde consultanta parintilor „în educarea propriilor copii si sustinerea rolului paternal”, pentru stabilirea unei relatii de încredere mutuala si a unei comunicari deschise si accesibile.

De asemenea, profesorii trebuie sa îi informeze pe parinti despre evolutia activitatii scolare a copiilor, evitând tendintele de prezentare partiala sau cu tenta subiectiva, se arata în proiect.

Documentul mai prevede ca profesorii vor avea disponibilitate pentru rezolvarea problemelor educative ce le sunt aduse la cunostinta de catre parinti. De asemenea, parintii vor fi informati despre toate aspectele activitatii elevilor, prin furnizarea explicatiilor necesare întelegerii si aprecierii continutului serviciilor educative.

Profesorii sunt obligati sa respecte confidentialitatea datelor furnizate si dreptul la intimitate individuala si familiala. Dascalilor le este interzis sa ceara sau sa primesca bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educationale oferite.

Cadrele didactice vor sfatui parintii în cazul alternativelor de formare si dezvoltare optima a copiilor lor, din perspectiva expertizei psihopedagogice si a respectarii interesului major al copilului, se mai arata în proiectul Codului de etica.

Proiectul Ministerului Educatiei interzice cadrelor didactic sa se ocupe de achizitia de materiale auxiliare curriculare sau de materiale didactice, acestea urmând sa fie cumparate pe catre parinti, pe baza de factura sau chitanta, de la furnizorii autorizati. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie