Claudia Madina Goage, vicepresedintele Asociatiei Mediere Medias: In mediere tu faci legea fara sa incalci legea
Asociatia Mediere Medias – AMM – a luat fiinta din dorinta, o dorinta arzatoare, de a informa publicul ca exista o alternativa reala la instanta de judecata. Plecand de la adagiul lui Platon potrivit caruia: Cel mai sacru dintre toate tribunalele sa fie acela pe care partile si-l vor fi creat ele însele, si pe care îl vor fi ales prin buna întelegere.” putem spune ca lucrurile sunt foarte clare. Si chiar sunt, ceea ce trebuie sa se stie e ca viitorii justitiabili au posibilitatea reala de a apela la mediere ca o procedura alternativa la judecata si in plus fata de judecata in instanta. Cu alte cuvinte, partile pot sa incerce prin mediere sa-si rezolve conflictele – instanta ramanand ca ultima varianta de abordat. Merita incercat. Dar ca oamenii sa poata sa decida singuri in cunostinta de cauza, fara sa fie influentati, trebuie sa se informeze. Aici intervine AMM care si-a propus sa faca cunoscuta aceasta posibilitate reala a lor, de solutionarea a conflictelor pe cale amiabila.
Avantajele medierii reies din text – alternativa la instanta de judecata. Cine a fost in instanta realizeaza concret ceea ce inseamna instanta de judecata si doreste alternativa. Cine nu, trebuie sa se informeze! Avantajele medierii, pentru conflictele mediabile, sunt multiple – de la viteza fata de timp pierdut in instanta, de la confidentialitate fata de sedinte publice, de la costuri reduse fata de taxe timbru, onorarii, de la corectitudinea solutiei, ea fiind in acord cu vointa partilor si nu este impusa de catre instanta, de la flexibilitatea procedurii fata de rigoarea legii, de la stresul redus fata de consumul din instanta, care nimeni nu-l poate cuantifica, de la succes fata de hotararea nesigura a instantei.
Astfel, in procedura medierii solutionarea pe cale amiabila se poate realiza numai prin participarea la sedinta de mediere, care se poate finaliza cu un acord, orice propunere se poate face in aceasta procedura informala a medierii, acesta fiind si unul dintre avantajele sale fata de procedura formala care se desfasoara in cadrul instantelor de judecata si care se finalizeaza cu o solutie impusa, avantaje pe care oamenii le pot cunoaste numai dupa ce participa la o sedinta de informare, sedinta preliminar-obligatorie oricarui proces de mediere. In cadrul sedintei de informare mediatorul primeste informatii de la ambele parti aflate in conflict dupa care mediatorul transmite informatii despre beneficiile si avantajele medierii acelui conflict. Din aceste motive se numeste sedinta de informare, mediatorul cautand sa determine partile sa aleaga medierea in cunostinta de cauza, calea unei solutii foarte avantajoase. Ce se poate media? Vom explica pe larg intr-un articol viitor. Cu orice informatii va stam la dispozitie la sediul Asociatiei Mediere Medias din Medias, str. George Enescu nr. 9, etaj 1, jud. sibiu, tel. 0369/808805; 0723.541.747 si la adresa de e-mail: asociatiamedieremedias@gmail.com
Claudia Madina Goage,
vicepresedinte Asociatiei Mediere Medias
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!