Sotii Diana si Radu Nemes, acuzati de frauda in Romania in dosarul lui Codrut Marta au fost arestati de FBI in SUA
Sotii Diana si Radu Nemes, acuzati de frauda în România, au fost arestati marti de FBI si vor fi extradati în România, relateaza Nisqually Valley News.
Omul de afaceri Radu Nemes, în vârsta de 39 de ani, si sotia sa, Diana Nemes, în vârsta de 38 de ani, au fost acuzati în România de evaziune fiscala.
Potrivit documentelor judiciare, sotii Nemes locuiau în Yelm cu o viza expirata si detineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi în Dubai.
Sotii Radu si Diana Nemes sunt cercetati într-un dosar de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, alaturi de fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta Dan Secareanu si mai multi administratori de firme.
Radu Nemes, considerat de procurori coordonatorul grupului infractional organizat, si Diana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala.
Pe numele sotilor Nemes a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventiva în lipsa. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventiva în lipsa si pentru Codrut Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, acesta fiind disparut din 25 mai 2012 si dat în urmarire internationala din 30 mai.
Directia Nationala Anticoruptie arata, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, ca Marta a plecat din tara în mai 2011, dar ca pâna în aprilie 2012 a tinut constant legatura cu omului de afaceri Radu Nemes, cu Sorin Blejnar si ANAF.
Potrivit Ordonantei de punere în miscare a actiunii penale întocmita de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemes, Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize si TVA neachitate.
Concret, motorina era achizitionata în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaratiilor ca va fi transformata în pacura. În realitate, motorina era revânduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.
Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori „palierul de protectie”, faceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta si Viorel Comanita.
Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea în functie, pâna la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Procurorii anticoruptie au mai aratat ca Alexandru Codrut Marta a promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramâna o perioada la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemes. Mentinerea în functie a lui Blejnar, au aratat procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si „sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare”. În acest sens, Marta si-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cât si pentru a actiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Garzii Financiare. Iuliana Enache, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!