Prevederile privind impozitul pe constructiile speciale si cresterea accizelor la carburanti ar putea fi abrogate
Prevederile introduse la finalul anului trecut privind impozitul pe constructiile speciale si cresterea accizelor la carburanti ar putea fi abrogate.
Abrogarea prevederilor respective face subiectul a doua propuneri legislative aflate în prezent în dezbatere publica pe site-ul Senatului.
Impozitul pe constructiile speciale
Impozitul pe constructii a fost introdus prin Ordonanta de urgenta nr. 102/2013 si se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2014.
În prezent, acest impozit este platit obligatoriu de:
• persoanele juridice române (exceptând institutiile publice, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiile, fundatiile, celelalte persoane juridice fara scop patrimonial);
• persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
• persoanele juridice cu sediu social în România (înfiintate potrivit legislatiei europene).
Constructiile pentru care se plateste impozit sunt cele mentionate în Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe – aprobat prin HG nr. 2139/2004.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Acesta trebuie calculat si declarat pâna la data de 25 mai a anului pentru care este datorat.
De ce se vrea scoaterea impozitului
În expunerea de motive (fisier PDF) anexata propunerii legislative (PDF) de abrogare a prevederilor din OUG nr. 102/2013 referitoare la impozitul pe constructii este precizat ca:
– impozitul are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor;
– impozitul genereaza somaj si inflatie;
– impozitul determina majorari ale tarifelor pentru calatoria cu metroul.
Propunerea legislativa – care se afla în procedura de urgenta pentru dezbatere si adoptare – prevede si restituirea sumelor platite de contribuabili în contul acestui impozit.
Mai multe informatii despre propunerea de act normativ gasiti pe site-ul Senatului.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!