Persoanele arestate au dreptul de a apela la un mediator?

 

Medierea presupune discutarea unui conflict cu toate partile implicate in acel conflict. Fie ca e un conflict de familie (divort, partaj, succesiuni, etc), fie ca e un conflict penal, fie ca e un conflict civil, persoana care este arestata are dreptul la un mediator pentru a vedea cum poate solutiona conflictul printr-o intelegere amiabila, evitand un proces judiciar fie civil, fie penal.

catuseDreptul arestatului de a beneficia de asistenta si serviciile unui mediator in vederea solutionarii unui oarecare conflict in care este parte, conflict care nu are legatura cu infractiunea comisa si pentru care este in arest, este un drept fundamental al acestuia, drept care nu poate fi obstructionat de organele politiei de la sectia sau locul de arestare/detinere.

Medierea infractiunii pentru care este in arest, ori a laturii civile ale acelei infractiuni este expres stipulata in Noul Cod de Procedura Penala. Astfel Dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege, este prevazut în mod expres de noul Cod de procedura penala pentru: suspect (art. 78), persoana vatamata (art. 81 alin. 1 lit. i), inculpat (art. 83 lit. g), partea civila (art. 85 alin. 1) si partea responsabila civilmente (art. 87 alin. 1). De aceea, la începutul primei audieri, organul judiciar este obligat sa îi aduca acest drept la cunostinta: suspectului/inculpatului (art. 108 alin. 2), persoanei vatamate (art. 111 alin. 2 lit. b), partii civile si partii responsabile civilmente (art. 112 alin. 2 lit. b). Cât priveste sintagma ”cazurile permise de lege” aceasta se refera atât la infractiunile urmaribile la plângerea prealabila ori cele pretabile la împacare (art. 67 alin. 2 din Legea nr. 192/2006) sau al infractiunilor sanctionate cu amenda ori închisoare de cel mult 7 ani (art. 318 alin. 1 si alin. 3 Cpp), cât si la latura civila a oricarei infractiuni (art. 23 alin. 1 Cpp si art. 67 alin. 1 din Legea nr. 192/2006). ( Jud Cristi Danilet, membru CSM, articolul integral aici)

Asadar arestatul trebuie sa aiba facilitarea organelor de la locul de detinere pentru a putea discuta in conditii de confidentialitate cu mediatorul, confidentialitatea fiind unul din principiile esentiale ale procedurii medierii, conform legii medierii. In majoritatea cazurilor confidentialitatea este si un avantaj major pentru arestati ori pentru partile implicate in diverse infractiuni (unii dintre ei nefiind in stare de arest dar fiind parti in conflictul penal), din acest motiv solutionarea prejudiciilor si consecintelor civile ale infractiunii, pe cale amiabila, prin interventia si cu ajutorul unui mediator, este o metoda  din ce in ce mai uzitata de suspecti/arestati.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

2 comentarii

Adaugă părerea ta


 

Distribuie