Propunerea Comisiei Europene de eliminare a tarifelor de roaming in UE a fost aprobata

 

Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) al Parlamentului European a aprobat, marti, reforma din telecomunicatii, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

telefon si bani, roamingPotrivit unui comunicat al PE, propunerea Comisiei Europene de eliminare a tarifelor de roaming în UE a fost votata cu o larga majoritate.

Tarifele de roaming nu vor fi eliminate însa de la 1 iulie 2014, asa cum propusese Comisia Europeana, ci de la 15 decembrie 2015. Pentru a proteja companiile telecom fata de „folosirea abuziva” a serviciilor de roaming, membrii ITRE au solicitat CE sa propuna o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife în situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi însa sub nivelul celor aplicate în prezent.

Totodata, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie a decis interzicerea practicilor de blocare sau de încetinire a continutului de internet. Companiile vor putea, în continuare, sa furnizeze „servicii specializate”: televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de înalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea întreprinderilor, în masura în care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.

Comisia Europeana a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reforma în domeniul pietei telecomunicatiilor, având ca obiectiv simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicatii, eliminarea de pe piata a tarifelor majorate pentru roaming, protejarea neutralitatii internetului, noi drepturi pentru consumatori si mai multa siguranta pentru investitori.

Raportul adoptat de ITRE ar urma sa fie votat de plenul Parlamentului European în sesiunea din 2 si 3 aprilie.

Conform comunicatului PE, ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicatiilor din cele 28 de state membre trebuie sa se numere printre prioritatile viitorului Parlament European, rezultat în urma alegerilor din 22-25 mai. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie