Presedintele CSM, Adrian Bordea sustine desfiintarea unor instante

 

Presedintele CSM, Adrian Bordea, a sustinut, marti, desfiintarea unor instante judecatoresti pentru ca nu s-ar justifica cu un volum de activitate de sub 2.000 de dosare la un judecator pe an, în timp ce deputatii juristi au spus ca acest lucru ar îngradi accesul cetatenilor la justitie.

adrian bordeaLa o dezbatere organizata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a afirmat ca proiectul privind desfiintarea a 30 de instante judecatoresti din tara a fost elaborat pe principiul eficientei si ca s-a tinut cont de infrastructura feroviara si rutiera.

„Este adevarat ca nu sunt chiar atât de multe instante care trebuie desfiintate, însa unele dintre ele, odata cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedura penala, implica noi resurse umane. Nu s-ar justifica un volum de activitate de sub 2.000 de dosare pe judecator. În contextul în care sunt instante care au un volum de activitate pe judecator de 1.800 – 2.000 de dosare, apar instante care au un volum de activitate de 300 – 400 de dosare pe judecator anual, ceea ce denota un dezechilibru major în configurarea instantelor”, a spus Bordea.

Bordea a mai spus ca decizia de desfiintare a unor instante nu s-a luat sub presiune, ci din cauza faptului ca nu sunt bani.

„Pâna la sfârsitul anului, în buget nu mai sunt bani pentru citatii, comunicari, chiriile instantelor. Acest lucru ne-a determinat sa acceptam propunerea facuta de Ministerul Justitiei”, a aratat Bordea, adaugând ca sunt cazuri în care sunt trei instante pe o distanta de 20 de kilometri si nu se justifica costurile.

Secretarul de stat în Ministerul Justitiei Liviu Stancu a precizat ca s-au schimbat instrumentele juridice si s-au diminuat termenele de judecata, iar procesele nu mai dureaza atât de mult. Totodata, „greutatea se deplaseaza de la judecatorii la tribunale”, a mai aratat acesta.

În replica, parlamentarii juristi au sustinut respingerea proiectului de lege privind desfiintarea unor instante.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat ca sunt propuse spre desfiintare 30 de instante pe criterii neclare. „Eficienta justitiei nu se face prin radierea unor instante, ci prin finantarea corespunzatoare”, a spus ea.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a aratat ca nu este normal ca cetatenii sa mearga sute de kilometri pentru a-si gasi dreptatea în instanta.

La rândul sau, deputatul PNL Catalin Nicolescu a afirmat ca justitia este serviciu public si ca printre instantele propuse spre desfiintare sunt unele care au fost dotate cu sedii noi si cu aparatura moderna, iar, în cazul desfiintarii, „s-ar arunca banii pe fereastra”.

„Daca tot reducem instante, cream discriminare si solutia este sa nu desfiintam nicio instanta”, a mai spus Nicolescu.

Proiectul privind desfiintarea unor instante judecatoresti a fost initiat de Guvern. Camera Deputatilor a votat marti prelungirea termenului de dezbatere a proiectului, de la 45 la 60 de zile, fiind în categoria legilor de complexitate deosebita.  Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie