Ministrul de Finante sustine ca planurile de restructurare a ANAF si limitarea platilor in numerar vor fi continuate

 

Ministrul de Finante Ioana Petrescu a spus ca va continua planul cu Banca Mondiala, demarat la sfârsitul anului trecut, de modernizare a ANAF si plafonarea platilor în numerar.

Ioana PetrescuMasurile de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit, nu pot fi adoptate fara îmbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor la buget, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul conferintei ‘Nevoi si resurse în finantarea economiilor din Zona Non-Euro’, organizata de Institutul Aspen România.

‘Aceste masuri nu pot fi luate daca nu eficientizam colectarea veniturilor în România, iar aceasta eficientizare devine o prioritate care se va realiza, printre altele, prin reducerea evaziunii fiscale’, a precizat Ioana Petrescu.

‘În plus avem nevoie de o directie de analiza de Risc în cadrul ANAF care sa fie performanta, obiectiva, computerizata, pentru a eficientiza modul de colectare si de control în cadrul ANAF’, a mai spus ministrul Finantelor.

O alta prioritate a noului ministru este modernizarea directiei de ‘Transfer Pricing’ din ANAF. ‘Nu vreau sa spun ca aceste operatiuni sunt ilegale, dar trebuie sa avem grija ca profiturile multinationalelor sa fie distribuite în asa fel încât sa fie echitabil si pentru statul român’, a adaugat Ioana Petrescu.

În plus, ea sustine ca nu se poate ajunge la nivelul de colectare al tarilor dezvoltate fara sa fie atacata si problema conformarii voluntare. ‘Este un proces lung si am un plan: o mai mare transparenta a institutiilor publice, a modului în care este cheltuit banul public, o mai buna comunicare a masurilor pe care le luam. Aceste masuri sunt esentiale pentru a da încredere cetateanului ca trebuie sa îsi plateasca taxele si ca asta este datoria lui patriotica’, sustine ministrul Finantelor.

În plus, ea a mai spus ca este foarte important pentru contribuabil ca modalitatile de plata a impozitelor sa fie simplificate, mai prietenoase. ‘Este greu sa ceri conformare voluntara atunci când trimiti contribuabilul sa stea la coada trei ore la ghiseu si când nu prezinti destul de multe informatii pentru a-si plati impozitele’, a sustinut Ioana Petrescu.

Tot în sensul îmbunatatirii colectarii veniturilor, noul ministru a anuntat ca intentioneaza sa îmbunatateasca dialogul cu mediul de afaceri si sa simplifice Codul Fiscal, prin rescrierea acestuia si a Normelor Metodologice pâna la începutul anului viitor.

Ministrul Finantelor a amintit si prioritatile sale în materie de reducere a fiscalitatii, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit si mentinrea cotei de impozitare de 16% pentru companii. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie