Curtea Constitutionala: Nu a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie

 

Curtea Constitutionala a constat ca nu a existat un conflict juridic de natura constitutionala între Guvern si presedintele Traian Basescu în legatura cu numirea Cabinetului Ponta III, dupa ce judecatorii au constatat ca trebuie sa analizeze sesizarea premierului Victor Ponta.

curtea constitutionala1Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca judecatorii au decis în unanimitate sa analizeze sesizarea premierului Victor Ponta în legatura cu un eventual conflict juridic de natura constitutionala cu presedintele Traian Basescu în ceea ce priveste numirea ministrilor în urma remanierii parlamentare.

Judecatorii au constatat ca nu a existat un astfel de conflict juridic de natura constitutionala, întrucât presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire a noilor ministri.

De asemenea, Zegrean a precizat ca seful statului nu are un termen stabilit în legea fundamentala pentru semnarea decretelor în cazul ministrilor, iar demersul sefului statului a fost realizat într-un termen rezonabil.

Judecatorii CC au respins solicitarea premierului Victor Ponta de a retrage sesizarea adresata Curtii Constitutionale, deoarece acest lucru nu este permis de legea de functionare a instantei constitutionale.

În 11 martie, premierul Victor Ponta declara ca a depus la Curtea Constitutionala (CC) o sesizare de încalcare a Constitutiei de catre Presedintie prin refuzul de a-i valida pe noii ministri, sesizare care, între timp, a ramas însa fara obiect dupa ce seful statului a acceptat sa semneze decretele de numire.

„Nu mai are obiect, a fost facuta miercuri, înainte ca presedintele sa ia decizia numirii ministrilor, pentru ca era o decizie anterioara a Curtii, care cerea acest lucru. Evident ca, prin numirea de miercuri, plângerea este fara obiect”, a spus atunci Ponta. El a apreciat ca nu va mai aparea un alt blocaj constitutional între Presedintie si Guvern, deoarece viitorul presedinte nu va mai bloca numirea ministrilor. Andi Manciu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie