Carmen Elena Georgica, presedintele Tribunalului Sibiu: Cea mai mare problema cu care se confrunta Tribunalul Sibiu este volumul foarte mare de munca si incarcatura pe judecator

 

Presedintele Tribunalului Sibiu, judecatoarea Carmen Elena Georgica, a declarat pentru Avocatura.com ca intrarea in vigoare a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala are ca efecte o crestere a numarului de cauze aflate pe rolul intantei. In plus, Tribunalul Sibiu se confrunta cu o mare fluctuatie a personalului auxiliar, ceea ce afecteaza munca de zi cu zi.

Carmen Elena Georgica„La Tribunalul Sibiu volumul de activitate s-a cifrat in anul 2013 la 33.234 dosare, in raport cu anul 2012, cand s-a cifrat la 29.454 cauze.1146 de cauze a reprezentat incarcatura medie pentru fiecare judecator al instantei, in comparatie cu anul 2012 cand acesta a reprezentat 982 de dosare. In anul 2013 a crescut procentul de operativitate fata de cauzele nou intrate la 113%. Efortul colegilor nostri este remarcabil in conditiile in care ne confruntam cu o schimbare fundamentala a legislatiei. Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila a presupus regandirea modului de organizare al instantei, pe care impreuna cu Colegiul de conducere al Tribunalului Sibiu am reusit sa o gandim in asa mod incat sa evitam eventualele blocaje. Anul 2014 a adus cu sine intrarea in vigoare a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala.Noile coduri aduc noi institutii juridice. Ma astept ca numarul cauzelor in materie penala sa creasca, astfel incat nici perspectiva nu imi ofera sperante pentru scaderea volumului de activitate. Se poate afirma ca actuala generatie de juristi are o misiune istorica, in conditiile in care nu a existat niciodata o reforma legislativa de o asemenea anvergura. Am credinta ca impreuna cu colegii mei vom face fata acestor schimbari. Imi sprijin afirmatia luand in calcul maturitatea colegilor mei, media vechimii numai in functia de judecator fiind in prezent la Tribunalul Sibiu de 20 ani si 5 luni”, a declarat judecatoarea Carmen Elena Georgica.

Cat priveste personalul Tribunalului Sibiu, presedintele instantei spune ca fluctuatia mare de personal auxiliar este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta. Iar pentru a usura pe cat posibil incarcatura pe judecator, s-a ajuns inclusiv la delegarea unui judecator de la Avrig la Sibiu.

„Instanta s-a confruntat in cursul anului 2013 cu o mare fluctuatie de personal auxiliar. A devenit vacant un numar de noua posturi de grefieri si grefieri arhivari. Datorita preocuparii permanente a conducerii instantei acest lucru nu a fost resimtit, fiind gasite solutii fie pentru transferuri, pentru organizarea concursurilor in timp util. Cu sprijinul Curtii de Apel Alba Iulia s-a organizat concurs pentru ocuparea postului de grefier arhivar la sediul Tribunalului Sibiu. Un judecator de la Judecatoria Sibiu, cu grad de tribunal, a fost delegat la instanta noastra. Un judecator de la Judecatoria Avrig, instanta cu o incarcatura mai mica, a fost delegat la Judecatoria Sibiu, scopul fiind acela de a incerca echilibrarea muncii judecatorilor. Schema de personal a Tribunalului Sibiu a fost marita cu doua posturi de grefier arhivar, posturi ocupate de asemenea prin concurs.Cu acordul Colegiului de conducere am degrevat Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, unde in continuare se inregistreaza un volum foarte mare de activitate. Trebuie remarcata disponibilitatea judecatorilor sectiei penale de a judeca in materia contenciosului administrativ si fiscal. Masura luata a avut drept efect o incarcatura echilibrata a cauzelor pentru fiecare judecator.Atingerea unei incarcaturi de munca echilibrate pentru fiecare judecator este un deziderat a carui rezolvare o voi urmarii permanent, impreuna cu colegiul de conducere al instantei. Crearea unui mediu normal si placut pentru colegi, imbunatatirea comunicarii interne, sunt in opinia mea cerinte minime pentru o activitate eficienta. Mentinerea standardului inalt de integritate al personalului instantelor sibiene este un deziderat pe care mi-l propun. Mentinerea calitatii inalte a hotararilor pronuntate de Tribunalul Sibiu este un indicator important pe care il am in vedere, mai ales ca la nivel national instanta sibiana este recunoscuta ca una dintre cele mai bune din tara”, a mai spus Carmen Elena Georgica.

Nu in ultimul rand, presedintele Tribunalului Sibiu spune ca cea mai mare problema cu care se confrunta este volumul foarte mare de munca si incarcatura pe judecator.

„Principala problema este volumul foarte mare de munca. Tribunalul Sibiu este in raport cu incarcatura/judecator (si implicit pe grefieri) cel de-al 12-lea tribunal ca marime din tara dintre cele 46 de instante de acelasi grad. Statul de functiuni al instantei este ocupat integral. Exista o preocupare permanenta a conducerii instantei pentru o dimensionare corecta a statului de personal, in raport cu situatia existenta la nivelul intregii tari. Conditiile in care colegii nostri isi desfasoara activitatea nu sunt cele mai bune, iar imbunatatirea lor este de asemenea o preocupare permanenta a conducerii instantei”, a concluzionat Carmen Elena Georgica.

„Relatiile Tribunalului cu Baroul Sibiu si parchetele sunt relatii institutionale. Presedintele instantei asigura in conditiile Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, colaborarea cu parchetele de pe langa acestea, organizatiile profesionale ale avocatilor, notarilor publici, consilierilor juridici, executorilor judecatoresti, expertilor, interpretilor, a altor institutii si organizatii. In anul 2013 au existat foarte bune relatii atat cu Baroul Sibiu, cat si cu Parchetele” – judecator Carmen Elena Gerogica, presedintele Tribunalului Sibiu. Stefan Dobre, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie