Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor cere comisiilor judetene sa nu mai dispuna retrocedari ilegale
Cu sumele din conturile de despagubiri blocate si peste 1,25 miliarde de lei pe care le are de platit în urma deciziilor de validare si hotarârilor comisiilor judetene, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor este pusa practic în imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea, propunându-si sa profite de perioada de sase luni în care se suspenda emiterea de noi hotarâri pentru a elabora un proiect de lege prin care se vor stabili conditiile acordarii de despagubiri, metodele de evaluare si termenele de plata.
„În perioada de sase luni în care se suspenda emiterea de noi hotarâri în temeiul celor doua legi (mai sunt înca aproximativ 10.000 de dosare în lucru la prefecturi), ANRP va elabora si supune spre aprobare un proiect de lege prin care se vor stabili conditiile acordarii de despagubiri, metodele de evaluare si termenele de plata, astfel încât sa fie respectate drepturile persoanelor ale caror bunuri au ramas în fostele teritorii românesti”, a anuntat ieri ANRP, precizând ca, pentru ca acest proces de despagubire sa poata fi finalizat cu succes, este însa nevoie ca „pe viitor, de la nivelul comisiilor judetene sa nu se mai recunoasca drepturi acolo unde ele nu exista. De aceea, este nevoie de o modificare substantiala a legislatiei”.
Sugrumata de executari silite…
Guvernul a emis recent Ordonanta de Urgenta nr. 10/2014 prin care sunt suspendate platile catre miile de cetateni care asteptau sa intre în posesia despagubirilor pentru proprietatile detinute în Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta sau Cadrilate.
„Pentru o mai buna întelegere a situatiei din domeniul despagubirilor pe care statul român trebuie sa le plateasca cetatenilor relocati din Cadrilater (Legea nr. 9/1998) si din Basarabia, Nordul Bucovinei sau Tinutul Herta (Legea nr. 290/2003), prezentam în continuare o serie de informatii menite sa sustina nevoia adoptarii, în regim de urgenta, a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.10/2014”, a anuntat ieri autoritatea, subliniind ca, „în timp ce plata la ordine (voluntara) de catre ANRP ar presupune onorarea hotarârilor începând cu cea mai veche (2006), plata prin executare silita se face în ordinea înscrierii încuviintarilor de executare la Trezorerie”.
Nu-si mai poate recupera sumele câstigate în instanta
Potrivit autoritatii, în luna decembrie a anului trecut, când Curtea Constitutionala a României a declarat neconstitutionala OUG 10/2013, prin care se stabilea plata esalonata a despagubirilor, dar se si modificau unele conditii referitoare la solutionarea dosarelor de despagubire, suma popririlor înfiintate pe conturile de despagubiri ale ANRP era de 235,5 milioane lei, suma care a crescut la 286 milioane lei pâna la data de 14 martie a.c., în urma celor 1.222 de actiuni de poprire.
„În mai putin de 3 luni au fost înfiintate 476 de popriri, în cuantum de aproximativ 95 milioane lei, în conditiile în care în decursul anului 2013 au fost înfiintate 804 popriri, în cuantum de 251 milioane lei”, precizeaza institutia.
Pe de alta parte, aceasta precizeaza ca în perioada în care ordonanta a fost în vigoare, institutia a câstigat în instanta 215 contestatii la executare, care, în urma declararii neconstitutionalitatii ordonantei, ramân fara obiect.
Altfel spus, ANRP nu-si va putea recupera banii pe care i-a câstigat în instanta.
90 la suta dintre popriri sunt decizii ale comisiilor judetene
ANRP a explicat ieri într-un comunicat remis presei ca popririle înfiintate în baza Legii nr. 9/1998 au la baza, ca titlu executoriu, hotarâri judecatoresti sau decizii ANRP, dar în peste 90% dintre popririle în baza Legii nr. 290/2003 titlul executoriu este hotarârea comisiei judetene, în raport cu care ANRP nu a putut exercita vreun control de legalitate.
Astfel, din sumele ramase disponibile în bugetul pentru despagubiri pentru anul 2014 – de 174,9 milioane lei, ANRP ar trebui sa plateasca 1,25 miliarde lei (dosarele pe Legea nr.9/1998 contin 4.434 decizii de validare în valoare de 329,3 milioane lei, iar dosarele pe Legea nr.290/2013 – 3.606 hotarâri ale comisiilor judetene în cuantum de 926,4 milioane lei), lucru absolut imposibil. „Dosare de despagubire constituite în temeiul Legii nr. 9/1998, precum si în temeiul Legii nr. 290/2013, pentru care ANRP ar trebui sa dispuna plata, la ordine, în functie de data emiterii hotarârii comisiei judetene sau data ramânerii irevocabile a unei hotarâri judecatoresti”, se arata în documentul remis presei. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
1 comentariu
Numai ințeleg nimic.Conform acestei oug 10/2014 nu se mai vireaza nici diferența de buget care a mai ramas adica cei 178 de mili0ane catre popriri?cei de pe liste sunt cu hotarari definitive si executari judecatoresti.Se pare ca in fruntea Guvernului domnul nu ar avea facultatea de drept facand asemenea gafe.Le faci odata este de iertat dar sa le repeți este foarte grav deoarece incalci cu buna stiința Constituția Romaniei.Nu cred ca este cazul sa aduc aminte ca cele doua oug sunt neconstituționale .Cea din 2013 a fost deja declarata de CCR iar aceasta din 2014 inca nu a contestat nimeni la CCR. Oricum Guvernul in frunte cu domnul Ponta prin asociere cu ANRP SI-A PIERDUT CREDIBILITATEA IN FATA A APROAPE 10 MII DEPENSIONARI CARE ASTEAPTA SA LI SE DEA DREPTUL LOR NIMIC ALTCEVA.Poate cineva sa raspunda la acest comentariu ? Poate este nevoie de o dezbatere publica ? Va mulțumesc.