Inspectia Judiciara a fost sesizata de Adrian Nastase pentru ca judecatorii nu au redactat motivarea in dosarul Zambaccian

 

Fostul premier Adrian Nastase a trimis o sesizare Inspectiei Judiciare (IJ), în care reclama ca judecatorii din completul condus de vicepresedintele instantei supreme, Ionut Matei, nu au redactat motivarea în dosarul Zambaccian în intervalul de 30 de zile prevazut de lege.

Adrian NastasePotrivit unui text publicat pe blogul lui Nastase, acesta a tras concluzia ca „judecatorii completului au încalcat legea”. „Este un rationament simplu. Asa mi se pare. Oricum, am fost, în mod inutil, dus de doua ori la Tribunalul Bucuresti, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor”, mai scrie fostul premier.

Conform articolului 406 din noul Cod de procedura penala, „hotarârea se redacteaza în cel mult 30 de zile de la pronuntare”, mai precizeaza Adrian Nastase, pe blogul sau.

În sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nastase arata ca membrii completului care l-au condamnat în dosarul Zambaccian, respectiv judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Livia Zglimbea si Cristina Rotaru, au comis abateri disciplinare.

El precizeaza ca dupa ce a fost condamnat, în 6 ianuarie, a formulat, în 21 ianuarie, o cerere de contopire a pedepselor din dosarele Zambaccian si „Trofeul calitatii”, care a fost înca judecata la Tribunalul Bucuresti pentru ca ICCJ nu a terminat de redactat motivarea din primul dosar.

„Drepturile mele sunt vatamate grav având în vedere ca stabilirea cu exactitate a pedepsei ce urmeaza a fi executata poate influenta regimul de detentie care, în conditiile legale, poate fi schimbat din semideschis în deschis”, mai arata Nastase, în actul de sesizare a Inspectiei Judiciare.

Oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca sesizarea fostului prim-ministru a fost înregistrata si data deja în lucru unui inspector.

Aceasta este cea de-a doua sesizare pe care o transmite Adrian Nastase Consiliului Superior al Magistraturii. Fostul premier a mai trimis o petitie CSM în legatura cu declaratii facute de presedintele Traian Basescu într-o emisiune televizata, în dimineata zilei în care instanta suprema a dat decizia în dosarul „Zambaccian”. Concluzia raportului în acest caz a fost ca declaratiile presedintelui nu au afectat independenta justitiei.

Instanta suprema i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de închisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Fostul premier a fost încarcerat în aceeasi zi.  Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie