Etape in vanzarea unei firme

 

Vanzarea unei afaceri cu venituri de maximum 150.000 de euro presupune cateva etape la care atat vanzatorii cat si cumparatorii trebuie sa fie atenti, sustine Neil McGregor, Partner-ul Coordonator al McGregor & Partners. Pe de o parte, proprietarii trebuie sa se gandeasca daca vor sa vanda partile sociale sau afacerea in sine, in timp ce cumparatorii trebuie sa verifice daca in contractele firmei sunt cuprinse clauze speciale. In plus, cei care detin astfel de companii trebuie sa fie pregatiti, pentru ca pe tot parcursul vanzarii exista diferite momente in care cumparatorii se pot retrage, iar tranzactia sa nu se mai incheie.

vanzare cumparareProprietarul unei afaceri cu venituri de maximum 150.000 de euro, care de multe ori in astfel de situatii este fondatorul si unicul actionar, ar trebui sa se gandeasca la vanzarea acesteia, doar atunci cand are o oferta de cumparare suficient de atractiva incat sa prefere sa o vanda decat sa o opereze, in continuare, de unul singur, a declarat pentru AvocatNet.ro Neil McGregor, Partner-ul Coordonator al McGregor & Partners.

Obiectul vanzarii si pretul sunt stabilite de la inceput

In primul rand, intr-o tranzactie este implicata, conform avocatului de la McGregor & Partners, o negociere preliminara pentru a se vedea, daca exista o tranzactie sau nu, de principiu.

„Partile au nevoie sa aiba o intelegere preliminara a termenilor tranzactiei pe care vor sa o incheie, mai precis asupra obiectului vanzarii si a pretului acesteia. Alte detalii pot fi adaugate ulterior, dupa redactarea raportului asupra situatiei juridice a afacerii target, moment in care situatia e mult mai clara, claritatea referindu-se inclusiv asupra aspectelor practice implicate, precum si a riscurilor tranzactiei”, a argumentat Neil McGregor.

In situatia in care se ajunge la un acord de principiu intre cumparator si vanzator, cumparatorul isi face raportul juridic si financiar al companiei de vanzare pentru a i se confirma daca vanzatorul vrea sa incheie tranzactia, iar ulterior ca sa se stabileasca pretul tranzactiei.

De asemenea, raportul asupra situatiei juridice a afacerii target ii permite cumparatorului sa identifice si sa evalueze ceea ce vrea sa cumpere in aceeasi masura cu posibilitatea acestuia de a evalua aspectele practice implicate.

„De exemplu, acest raport il va sprijini pe cumparator sa decida daca este vorba de o achizitie a companiei care detine afacerea sau doar a activelor care reprezinta afacerea. Aceasta hotarare se va face in functie de ce doreste sa obtina din punct de vedere comercial, avandu-se in vedere posibilele raspunderi ale societatii target sau a aspectelor practice, dar si legale privind transferul activelor care reprezinta afacerea de vanzare. Orice afacere este menita sa genereze bani. Raportul situatiei financiare trebuie sa ii ofere cumparatorului imaginea modului in care afacerea target este operata, modul in care aceasta functioneaza, inclusiv obligatiile fiscale implicate”, a mai spus avocatul de la McGregor & Partners.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie