Solicitarile pentru „Prima Casa” in lei, in scadere
Ieftinirea locuintelor si a creditelor în lei i-a atras pe românii din marile orase, dornici sa devina proprietari.
Trecerea la creditarea exclusiv în lei prin programul „Prima Casa” nu a afectat semnificativ apetitul românilor pentru achizitia de locuinte. Datele furnizate EVZ de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, institutia care ofera garantiile pentru împrumuturile „Prima Casa”, arata ca, în ultimele trei luni ale anului trecut, s-au înregistrat, în medie, circa 90 de solicitari de garantare pe zi, fata de aproximativ 100, câte au fost consemnate în intervalul similar din 2012, când creditele se acordau si în euro.
Banii de la ciorap
Totusi, valoarea medie a creditelor solicitate s-a redus, de la circa 40.200 de euro, cât era nivelul mediu al împrumuturilor acordate în euro în 2013, la aproximativ 34.700 de euro, echivalentul a circa 153.000 de lei. Aceasta suma este mai mica fata de valoarea maxima a creditelor care pot fi obtinute de la banci, respectiv echivalentul în lei a 57.000 de euro, în cazul împrumuturilor acordate pentru locuinte finalizate, si a 66.500 de euro, în cazul creditelor acordate pentru locuinte noi, construite dupa 2010, sau pe care beneficiarii vor sa le ridice. Reducerea valorii medii a creditelor a fost determinata si de ieftinirea locuintelor, atât a celor vechi, cât si a celor noi.
Cu toate acestea, pentru multi dintre cei care îsi doresc sa se mute la casa lor, avansul de 5% pe care trebuie sa îl acopere din surse proprii este destul de mare. La o valoare medie a creditului de 153.000 de lei, avansul se ridica la 7.650 de lei. În conditiile în care venitul minim mediu cerut de banci este de 1.933 lei, rezulta ca un solicitant trebuie sa nu cheltuiasca nici macar un singur leu din salariu timp de circa patru luni, pentru a strânge suma necesara pentru plata acestuia.
Portretul debitorului
Majoritatea beneficiarilor programului „Prima Casa” sunt în principal locuitori ai Bucurestiului si ai judetelor Ilfov, Cluj, Timis, Constanta si Iasi. Vedeta programului, chiar si dupa trecerea la creditarea în lei, a ramas apartamentul cu doua camere, cu o suprafata utila de 40-50 mp.
În prezent, un numar de 16 banci ofera credite „Prima Casa” în lei, respectiv Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Millennium Bank, Banca Româneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, Romanian International Bank, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank. Conform statisticilor FNGCIMM, cele mai multe solicitari de garantare au fost transmise de BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank si Raiffeisen Bank.
Avantaje pentru client
Bancile sunt mai prietenoase cu clientii fideli, adica cei care le aduc venituri si pe alte cai. Cei care vor sa obtina credite Prima Casa de la Raiffeisen sau BCR si încaseaza salariul pe un card emis de una dintre aceste banci beneficiaza de o dobânda mai mica. Spre exemplu, Raiffeisen Bank afiseaza o dobânda efectiva (DAE) de 5,33% pentru clientii care vor împrumut Prima casa si au si cardul de salarii la aceasta banca si de 5,53% pentru cei care nu sunt deja clienti.
Majoritatea bancilor accepta cereri de finantare de la persoane care au minim 18 ani, dar exista si institutii care cer mai multa experienta pe piata muncii. În cazul navigatorilor, UniCredit nu le acorda credite celor care nu au macar 25 de ani.
Exista diferente si în ceea ce priveste gradul de îndatorare acceptat de banci. CEC permite un grad de îndatorare mai mare, de pâna la 70%, în vreme ce, la Banca Româneasca, gradul poate fi între 42% – 70%, în functie de analiza de risc. OTP accepta un grad de îndatorare de pâna la 70% daca solicitantul îsi va cumpara o locuinta situata într-un cartier rezidential finantat de banca.
Documente cerute de banci la acordarea creditelor
- Acte de identitate (pentru solicitant, membrii familiei si, dupa caz, coplatitori);
- Certificat de casatorie sau hotarâre de divort (copie);
- Documente care atesta realizarea de venituri (pentru solicitant si coplatitori);
- Documente care atesta existenta avansului: antecontract de vânzare-cumparare, chitanta autentificata la notariat etc.;
- Documente privind alte credite/carduri de credit/ overdraft, daca este cazul;
- Declaratia pe propria raspundere autentificata, ca solicitantul fie nu detine nicio alta locuinta, fie ca detine cel mult o locuinta, mai mica de 50m²;
- Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vânzarii (copie);
- Declaratia pe proprie raspundere a vânzatorului ca locuinta nu este revendicata si nu exista litigii în legatura cu aceasta;
- Extrase din docu mentatia cadastrala (copie);
- Certificat de eficienta energetica.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!