Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante despre cresterea spectaculoasa a PIB-ului
Reporter: Ce parere aveti despre cresterea spectaculoasa a PIB-ului de anul trecut?
Sebastian Vladescu: Este o stire foarte buna. În opinia mea, 2013 a fost cel mai bun an economic din istoria românilor, din punct de vedere al exportului, al productiei industriale, al consumului. Indicatorii prezentati asa arata.
Reporter: Doar pe hârtie vreti sa spuneti.
Sebastian Vladescu: Ce înseamna pe hârtie? Eu, spre deosebire de altii, nu cred ca România minte la cifre statistice, pentru ca m-am luptat sa nu se întâmple asta.
Reporter: Ar trebui sa fie o corelatie între cresterea PIB si bunastarea populatiei.
Sebastian Vladescu: Este o corelatie care se ajusteaza, populatia simte la nivelul consumului, din punct de vedere al veniturilor si cheltuielilor, dar nu mult. Consumul a crescut, iar veniturile sunt pe o panta usor ascendenta, dar nu semnificativa.
În Germania, de exemplu, panta aceasta usor ascendenta înseamna normalitate. În România, însa, dupa dementa cresterii veniturilor si a consumului (inclusiv anticipat, pe baza de credit) din anii 2007-2008, o panta usor ascendenta înseamna, de fapt, depresie. Iar datele statistice nu tin cont de depresia unei populatii amagite.
2-3% crestere economica nu percepe nimeni, mai ales ca aceste cifre vin pe fondul unui mental depresiv din cauza disparitiei optimismului generat de cresterea anterioara excesiva a consumului.
Consumul efectiv în acest moment este afectat si de consumul anticipat bazat pe credite (care acum trebuie rambursate).
Acesta este procesul prin care trec poporul român si o parte din companii, care au facut cheltuieli anticipate, majore, pe o speranta, pe un optimism total nejustificat.
Reporter: Toata lumea a facut asta în perioada de boom.
Sebastian Vladescu: Si acum toata lumea este în depresie. Daca vorbesti cu francezii sau cu englezii sunt la fel de depresivi, nu suntem noi singurii. Faptul ca actuala guvernare tine stabilitatea macroeconomica este mare lucru.
Reporter: Stabilitatea macroeconomica om avea, dar stabilitate politica…
Sebastian Vladescu: Este mult mai multa instabilitate politica la televizor decât în realitate. Nu trebuie sa uitam un lucru important – acum nu prea mai conteaza cine este ministru.
Ca firma ai nevoie de un cadru ca sa functionezi, dar nu trebuie sa te mai duci la ministere, nu mai exista contactul nemijlocit de acum 10 ani, când aveai nevoie de licente, aprobari etc.
Citeste interviul integral pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!