Premierul Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat
Premierul Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, au decis magistratii de la Curtea Suprema. Plângerea fusese facuta de Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru prin care solicitau ca dosarul sa fie trimis la Parchet.
Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, dupa ce contestatia formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru, prin care au cerut infirmarea solutiei de neîncepere a urmaririi penale si redeschiderea dosarului, a fost respinsa, luni, de instanta suprema, decizia fiind definitiva.
Anul trecut, Parchetul General a decis sa dea solutia de neîncepere a urmarii penale în dosarul de plagiat.
Hotarârea s-a dat doar în baza unei expertize facute de oficiul român pentru drepturi de autor, lucru denuntat de reclamanti.
Victor Ponta a fost acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii „Raspunderea în dreptul international umanitar”. Teza a fost publicata în 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.
Înalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, pe 3 martie, sa se pronunte în 17 martie cu privire la contestatia legata de dosarul de plagiat al lui Victor Ponta, formulata dupa ce procurorii au dispus neînceperea urmaririi penale si închiderea cazului.
La termenul din 3 martie al procesului în care este judecata contestatia, procurorul de caz a solicitat respingerea acesteia, pe motiv ca este inadmisibila.
Avocatul lui Victor Ponta a aratat ca acuzatiile nu pot fi dovedite, el mentionând ca exista coincidente ale unor acte normative prezente în lucrarea premierului, dar si în alte lucrari.
Cu acelasi prilej, si-au spus punctul de vedere si cei care au formulat contestatia.
Astfel, Mihail Neamtu a declarat ca în momentul în care se va demonstra ca lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta este plagiata, va cere stoparea comercializarii acesteia.
Neamtu a mai spus, dupa finalizarea termenului de judecata de luni, ca intentioneaza sa dea în judecata Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. „Intentionez sa dau în judecata ORDA, care este instanta care a oferit expertiza pe acest plagiat si care se afla în directa subordonare a Guvernului. În niciun caz procesul privind plagiatul lui Victor Viorel Ponta nu se termina aici”, a spus Mihail Neamtu.
El a adaugat ca exista si alte institutii care pot fi acuzate de conflict de interese si favorizarea infractorului, între acestea aflându-se si ORDA.
Adrian Papahagi, prezent si el la instanta suprema, a spus ca, din punct de vedere intelectual, exista toate dovezile care atesta faptul ca lucrarea lui Ponta este un plagiat.
„Eu însumi am mai documentat înca 65 de pagini plagiate dupa lucrarea lui William Bourdon. Deci este un plagiat ordinar de la un capat la altul”, a spus Papahagi.
Solutia de neîncepere a urmaririi penale (NUP) primita de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestata de catre Adrian Razvan Papahagi, George Mihail Neamtu si Augustin Minel Ofiteru la instanta suprema, aceasta fiind si ultima cale de atac fata de rezolutia procurorilor. realitatea.net
1 comentariu
Solutia NUP este bazata pe o expertixa data de un subaltern vizavii de seful sau paiii…ce incredere sa avem in deciziile Parcchetului fie el chiar general?