Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea ordonantei cu privire la asociatii si fundatii, respinsa de Curtea Constitutionala cu opinie separata

 

In Monitorul Oficial nr. 179 din 13 martie 2014 a fost publicata Decizia nr. 56 din 5 februarie 2014 a Curtii Constitutionale referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

ciocan curtea constitutionalaIn motivarea obiectiei de neconstitutionalitate Presedintele Romaniei sustine ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, transmisa spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 1 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit carora „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale“,art. 126 alin. (1) din Constitutie, prin care se stipuleaza ca „Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege“, precum si prevederilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, prin care se stipuleaza ca „Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile“.

Curtea Constitutionala a decis respingerea, ca neintemeiata, a obiectiei de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

In cadrul opiniei separate a judecatorului Daniel Marius Morar se arata:

In dezacord cu opinia majoritara, consideram ca sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. II din Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, formulata de Presedintele Romaniei, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. a) teza intai din Constitutie si al art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, trebuia admisa si constatata neconstitutionalitatea dispozitiilor criticate.  Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie