Noile Coduri penale. Modificari aduse Legii Concurentei

 

Noile modificari schimba dinamica inspectiilor inopinate si a cazurilor de clementa. Atât mediul de afaceri cât si autoritatea de concurenta trebuie sa se adapteze la noile reguli si sa fructifice drepturile conferite de legiuitor. Cei care nu se vor adapta rapid la schimbare pot avea de suferit. Este de asteptat sa vedem o intensificare a implicarii organele penale si judecatorilor în aspectele de concurenta.

ConcursIntroducere

La 1 februarie 2014, odata cu intrarea în vigoare a noului cod penal si a codului procedural penal, au devenit aplicabile si dispozitiile legilor de punere în aplicare a codurilor (Legea nr. 187/2012 si Legea nr. 255/2013). Acestea din urma au adus modificari si altor acte normative ce contin dispozitii penale, cum este Legea Concurentei nr. 21/1996 republicata. Atrag atentia doua modificari importante respectiv cele care vizeaza necesitatea obtinerii mandatatului judiciar de catre Consiliul Concurentei pentru a desfasura inspectii inopinate si imunitatea/reducerea pedepsei de care poate beneficia, în anumite conditii, persoana care denunta organelor de urmarire penala o încalcare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurentei.

Autorizarea judiciara pentru inspectii inopinate derulate în spatii apartinând întreprinderilor

Înainte de noua modificare, Consiliul Concurentei era abilitat sa desfasoare inspectii inopinate în spatiile apartinând întreprinderilor (sau chiar ale asociatiilor de întreprinderi) fara a avea nevoie de o autorizare judiciara, ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei fiind suficient pentru aceasta. Autorizarea judiciara a fost (si este în continuare) necesara pentru inspectiile ce vizeaza domiciliul, terenurile sau mijloacele de transport apartinând conducatorilor, administratorilor, directorilor si altor angajati ai întreprinderilor supuse investigatiilor. Începând cu 1 februarie 2014 pe lânga ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei, autoritatea de concurenta trebuie sa obtina si o autorizare judiciara pentru a desfasura inspectii în spatii (inclusiv terenuri si mijloace de transport) apartinând întreprinderilor.

Aceasta modificare a Legii Concurentei urmeaza influentele de la nivel european în materie, mai multe state europene având prevederi similare în legislatiile nationale (spre exemplu Austria, Germania, Franta, Ungaria, Letonia, Polonia, Suedia), în timp ce alte legislatii solicita obtinerea mandatului judiciar numai în cazul opozitiei la inspectie.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie