Nivelul redeventelor in Romania. Vezi situatia comparativa cu alte tari

 

La sfârsitul acestei luni, toate companiile care poseda licente sau permise de exploatare a resurselor naturale trebuie sa încheie acte aditionale cu Autoritatea Nationala pentru Resurse Naturale pentru stabilirea noilor redevente majorate prin Ordonanta 102/2013 privind modificarea Codului fiscal.

sonda petrol1Noile redevente pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, majorate de guvern prin Ordonanta 102/2013 cu 25%, vor fi aplicate tuturor licentelor si permiselor de la data intrarii în vigoare a ordonantei, adica 1 ianuarie 2014, potrivit CursdeGuvernare.ro.

În Ordonanta se mai face referire la o exceptie, respectiv redeventele la metale nobile (aur, argint, platina) care cresc cu 50%.

Redeventele la titei si gaze nu pot fi modificate pâna în luna decembrie 2014, atunci când expira o clauza din contractul de privatizare a Petrom, încheiat în 2004, care prevedea ca redeventele ramân stabile timp de zece ani.

Nivelul redeventelor la titei si gaze, care reprezinta aproximativ 85% din totalul redeventelor colectate anual, urmeaza sa fie negociat de Ministerul Economiei cu actorii de pe piata.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Negocierile sunt puse sub semnul întrebarii de Gheorghe Ialomiteanu, fostul ministru de finante în guvernul care, la sfârsitul anului 2011, a încercat sa creasca redeventele la mai multe tipuri de resurse.  „Nu cred ca redeventele la petrol si gaze vor creste prea mult. Ma întreb daca Petrom nu va fi avantajata, având în vedere ca la Departamentul pentru Energie a ajuns Razvan Nicolescu, care vine pe post din pozitia de director în OMV. Oricum, nivelul redeventelor actuale este cel mai mic din UE, de pâna în 1% din PIB, în conditiile în care sunt tari europene cum ar fi Norvegia care acopera aproape 30% din PIB din redevente.”, a declarat fostul ministru de finante.

În prezent redeventele din energie sunt cuprinse între 3,5 si 13,5% din venituri la petrol, respectiv între 3,5 si 13%, la gaze, din valoarea productiei brute extrase.

Citeste mai departe pe realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie