Certificatele verzi. Modificare reglementari

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 184 din data de 14 martie 2014 a fost publicata Legea nr. 23/2014 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

certificat-verdeLegea aproba, cu modificari, OUG nr. 57 din 4 iunie 2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Principalele noutati:

Cotele anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru perioada 2010-2013 sunt urmatoarele: 2010 – 8,3%; 2011 – 10%; 2012 – 12%; 2013 – 14%.

Începând cu anul 2014, ANRE monitorizeaza anual cotele anuale realizate de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi si, în functie de gradul de realizare a obiectivului national si de impactul la consumatorul final, estimeaza, publica pe site-ul propriu si informeaza Guvernul pâna la data de 30 iunie a anului curent asupra nivelului cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul urmator.

Pentru perioada 2015-2020, cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, se stabileste anual si se aproba prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Energie, în termen de 60 de zile de la data comunicarii acesteia de catre ANRE.

Prin exceptie de la aceste prevederi, pentru anul 2014, Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei calculeaza cota de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, o publica pe site-ul propriu în maximum 3 zile de la intrarea în vigoare a legii, informeaza Guvernul asupra nivelului acesteia si se aproba prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Energie, pâna cel târziu la data de 31 martie 2014.

În perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amâna temporar tranzactionarea unui numar de certificate verzi  pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, acreditati de ANRE pâna la data de 31 decembrie 2013, dupa cum urmeaza: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; doua certificate verzi pentru centralele electrice solare.
Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si electrice solare, respectiv începând cu data de 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene, esalonat cel mult pâna la data de 30 decembrie 2020.

Se excepteaza de la aplicarea prevederilor legii un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor finali, cu respectarea reglementarilor europene incidente. Conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, conditionata de aplicarea programelor anuale de crestere a eficientei energetice, vor fi aprobate prin hotarâre a Guvernului, dupa notificarea acestora la Comisia Europeana si obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie