Bulinele rosii de pe cladirile cu risc seismic ridicat ar putea fi inlocuite cu panouri
Straini de fenomenul cladirilor cu risc seismic, parlamentarii se cred inovativi. Într-un proiect supus dezbaterii Parlamentului, ei propun sa înlocuiasca „bulinele rosii” cu panouri mari pe care sa scrie „Atentie, pericol de prabusire!”. În plus, îi ameninta pe proprietari cu exproprierea daca se opun consolidarii cladirilor.
În Capitala sunt 2.500 de cladiri care ar fi serios avariate în cazul unui cutremur, potrivit ultimei numaratori facute de reprezentantii primariei. Iar din cele 2.500 de cladiri au fost consolidate doar 26. Parlamentarii se lauda ca au gasit solutia pentru a preveni catastrofele în cazul unui cutremur. În loc sa gaseasca pe undeva fondurile necesare reabilitarii imobilelor care stau sa pice, ei vor sa înlocuiasca bulinele rosii de pe cladirile periculoase cu… panouri uriase. Acestea ar trebui sa atentioneze trecatorii ca imobilul este în pericol de prabusire. Ei vad solutia drept un prim pas în prevenirea catastrofelor seismice. Proiectul prevede ca proprietarii care se opun consolidarii sa fie expropriati. Masura s-ar putea sa aiba efectul invers celui gândit de initiatorii proiectului: proprietarii si asa speriati de costurile mari ale consolidarii seismice ar putea accepta sa fie expropriati, iar primaria nu va avea încotro decât sa scoata banii pentru lucrari.
Capitala de azi
Conform actualei legi, daca unul dintre proprietari se opune, imobilul nu poate fi consolidat. Bucurestenii, însa, se tem mai mult de ipoteca. Ei trebuie sa semneze un document prin care îsi dau acordul sa plateasca esalonat costurile consolidarii pe o perioada de 20 de ani. În caz de neplata, îsi pierd casele sau apartamentele. În lipsa unui pret pentru consolidare, este evident ca oamenii se opun. Mai mult, unele asociatii de proprietari au comandat alte expertize tehnice pe bani proprii, care sa le dovedeasca daca imobilul în care locuiesc este vulnerabil în caz de cutremur.
Un argument în plus pentru reticenta oamenilor este calitatea lucrarilor. Având în vedere numeroasele reclamatii privind reabilitarile termice ale blocurilor, bucurestenii solicita autoritatii locale certitudinea ca lucrarile de consolidare vor fi de calitate si la preturi decente, ceea ce Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) nu poate face.
În cazul cladirilor foarte vechi si a celor care au depasit 50 de ani de folosinta se impune si schimbarea tevilor de gaze, apa si caldura. PMB nu da garantii de executare, nu prea vrea sa investeasca bani în blocuri pe care, adesea, le-a introdus abuziv pe lista imobilelor cu risc seismic.
Interesul proprietarilor din astfel de cladiri a fost mare. În multe cazuri, ei au constatat ca imobilele în care locuiesc sunt zdravene si cer explicatii pentru introducerea pe liste. Primarul general invoca actuala lege, dar nu demareaza controale si expertize noi care sa confirme sau nu lista celor 2.500 de cladiri care ar putea fi serios avariate în caz de cutremur.
Pregatiri si cheltuieli fictive
Nici adaposturile de urgenta nu se confirma. Desi Sorin Oprescu a declarat public ca în anumite zone ale orasului exista adaposturi în care oamenii se pot refugia în caz de pericol, nimeni nu a vazut o asemenea informare în locurile indicate de primarul general. „Municipalitatea are pregatite aproape 1.000 de locuri în cazul unei asemenea situatii”, a spus Sorin Oprescu. „În trusele pe care urmeaza sa le distribuim, în primul rând cetatenilor care locuiesc în blocurile cu risc seismic ridicat, se vor gasi comprese, fiole prin care va fi asigurat necesarul de apa pentru 24 ore, un garou si alte obiecte necesare primului ajutor”, sustine primarul general. Gabriela Dinescu, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!