Noile Coduri. Aplicarea medierii in procesul penal

 

Pe durata medierii, suspendarea procesului penal este facultativa, iar durata este de maximum 3 luni.

mediereOdata cu intrarea în vigoare a noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala, au intrat în vigoare si dispozitii din Legea nr. 255/2013 care modifica Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea si organizarea profesiei de mediator, dezvoltând în mod substantial institutia medierii penale. Judecatorul Ionel-Iulian Paun, delegat la Biroul de Informare si Relatii Publice de la Judecatoria Focsani, ne-a pus la dispozitie principalele schimbari în ceea ce priveste medierea, în cursul unui proces penal.

Potrivit legii noi, medierea în timpul unui proces penal ar fi posibila în doua situatii. Prima, în latura penala, pentru un numar restrâns de infractiuni, cele cu privire la care este necesara plângerea prealabila sau este posibila împacarea. La art. 67, alin.1, din Legea 192/2006, se arata ca ”dispozitiile din prezenta lege se aplica în mod corespunzator si în cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala”. Pe latura civila, medierea este posibila pentru orice infractiune, dar numai cu privire la pretentiile civile.

Medierea în latura penala, în situatiile în care plângerea prealabila sau împacarea partilor nu sunt posibile, nu este acceptata, caci între victima si faptuitor nu poate avea loc vreo negociere si nu se poate încheia vreo întelegere cu privire la încadrarea juridica a faptei ori cu privire la aplicarea pedepsei ori cuantumul acesteia.

Acordul de mediere penala este un impediment la declansarea/ continuarea procesului penal, alternativ la retragerea plângerii prealabile sau împacarea, înca din 2010. Prin urmare, el nu este un mijloc de realizare a retragerii plângerii prealabile sau a împacarii.

În procesele penale, medierea este de doua feluri: civila si penala. ”Medierea civila în procesul penal vizeaza doar actiunea civila si reprezinta în fapt o tranzactie intermediata de mediator, care priveste doar despagubirile pretinse pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiune. Un astfel de acord de mediere nu va bloca derularea laturii penale, ci eventual va influenta solutia pe fondul actiunii penale. Se poate încheia un astfel de acord pentru orice fel de infractiune. Medierea penala este o practica restaurativa, care presupune dialogul victima-infractor. Niciuna dintre ele nu poate fi constrânsa sa apeleze la mediere. Partile nu sunt obligate sa se informeze anterior cu privire la mediere si nu exista nicio sanctiune pentru neparcurgerea acestei proceduri. Aparent, medierea penala ar fi posibila doar pentru infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala (art. 67 alin.2). Atâta timp cât, urmare a comiterii infractiunii, exista si victima, persoanele/ partile pot încheia un acord de mediere prin care sa ajunga la întelegere asupra unor multiple aspecte”, explica judecatorul Ionel-Iulian Paun.

Citeste mai departe pe monitorulvn.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie