Jurisprudenta cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr. 66/2011 – Consideratii
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca problema corectiilor aplicate in materia fondurilor europene este una de mare actualitate, cu mare impact la nivel economic si social. Mai putin cunoscuta (sau in orice caz mai putin dezbatuta doctrinar) este implicatia juridica a chestiunii, ale carei granite, dupa cum vom arata in continuare pe scurt, trece dincolo de esenta problemei si se reflecta in relatia, in planul jurisprudentei, dintre instanta suprema si instantele din teritoriu.
1. Chestiunea presupusei aplicari retroactive a legii noi
Am publicat in urma cu ceva vreme, in coautorat, un articol in Revista Romana de Jurisprudenta[1], unde am antamat urmatoarea problema de drept: in ce masura, in cazul unui control desfasurat dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 66/2011 privind corectiile financiare, dar care are in vedere contracte de finantare incheiate sub imperiul OG nr. 79/2003 (vechea lege), se vor aplica, in cazul neregulilor constatate, sanctiuni pendinte de noul regim juridic.
Astfel cum am aratat si atunci, ”practica judiciara nascuta dupa adoptarea OUG nr. 66/2011 a fost inca de la inceput sovaielnica in ceea ce priveste problema aplicarii prevederilor noului act normativ – si ne referim aici, desigur, in special la aplicarea de corectii financiare – in cadrul activitatii de control care viza implementarea unor contracte de finantare incheiate anterior intrarii in vigoare a noului act. Astfel, in scurta perioada care a trecut de la aparitia OUG nr. 66/2011 s-au conturat doua orientari diametral opuse in jurisprudenta romaneasca, fiecare dintre ele sprijinindu-se, dupa cum vom arata, pe argumente aparent solide”[2].
Cele doua orientari despre care vorbeam adunau, pe de o parte, adeptii ideii conform careia tuturor controalelor de tipul mentionat li se va aplica un regim juridic tinand de vechea lege, care asadar urma sa ultra-activeze, iar pe de alta parte, cei care sustineau aplicarea noului regim sanctionator in spetele respective.
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!