Incepand de sambata 15 martie 2014, posesorii de caini risca amenzi de pana la 5.000 de lei daca animalele nu sunt microcipate

 

Posesorii de câini risca amenzi între 2.000 si 5.000 de lei daca nu le implanteaza animalelor de companie un microcip de identificare si nu le înregistreaza la medicul veterinar, începând de sâmbata, când intra în vigoare noua legislatie privind identificarea câinilor cu stapân.

caine la plimbareSâmbata intra în vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si înregistrarea câinilor cu stapân emis de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Cu aceasta ocazie, presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu si presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR) Viorel Andronie au sustinut, vineri, o conferinta de presa.

Potrivit normelor care intra în vigoare sâmbata, proprietarii câinilor au obligatia sa identifice, prin microcipare, si sa înregistreze animalele în Registrul de evidenta a câinilor cu stapân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fatare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spatii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificati si înregistrati pâna la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spatii publice a acestora.

Pentru cetatenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmeaza sa stabileasca calitatea microcipului si daca acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Tot pâna la 1 ianuarie 2015, câinii de rasa comuna sau metisii acestora trebuie sa fie sterilizati, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fara stapân, intrata în vigoare în 23 decembrie 2013.

Detinatorii câinilor de rasa comuna sau metisilor fatati dupa data de 1 ianuarie 2015 au obligatia sa sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni si masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor privind identificarea si microciparea câinilor sunt între 2.000 si 5.000 de lei si între 5.000 si 10.000 de lei pentru cei care nu-si sterilizeaza câinii de rasa comuna sau metisii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

Reprezentantii ANSVA au precizat ca, împreuna cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispozitia cetatenilor Portalul identificarii si înregistrarii animalelor de companie – Rompetid.ro – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.

Totodata tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau gasirii unui animal se pot da anunturi care sa ajute proprietarul sa-si recupereze câinele.

De asemenea, Manastireanu a anuntat înfiintarea în cadrul institutiei a Departamentului de Politie a animalelor care în prezent are 16 inspectori pentru Bucuresti si câte un inspector în fiecare judet al tarii. Inspectorii vor verifica inclusiv daca au fost microcipati si sterilizati câinii scosi în spatiul public.

Presedintele CMVR Viorel Andronie a precizat ca pretul sterilizarii pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. Microciparea va costa în jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, mentionând însa ca fiecare cabinet va stabili tarifele în functie de cerere si oferta.

La rândul sau, presedintele ANSVSA a mai spus ca au fost discutii cu mai multe ONG-uri pentru protectia animalelor sa îi sprijine pe posesorii de câini din mediul rural care nu îsi vor putea permite costurile microciparii si sterilizarii. Roxana Alexe, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie