Din 10 aprilie 2014, oricine va putea cumpara terenuri agricole extravilane in Romania

 

Oricine va putea cumpara terenuri agricole extravilane in Romania, incepand cu 10 aprilie, insa tranzactiile ar putea fi anulate, daca ofertele nu vor fi facute in primul rand preemptorilor, se subliniaza intr-o lege care a fost publicata recent in Monitorul Oficial. In plus, daca preemptorii nu vor dori sa cumpere terenurile, vanzarea la liber se va putea face doar daca preturile vor fi mai mari decat cele solicitate preemptorilor, conform noului act normativ. Toate conditiile de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, care vor trebui respectate din aprilie, le puteti consulta in articolul urmator.

teren agricolLegea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 178 din data de 12 martie, dar urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 10 aprilie.

In ceea ce priveste normele metodologice ale Legii nr. 17/2014, acestea urmeaza sa fie emise in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a acesteia, respectiv pana pe 17 aprilie. Conform prevederilor din noua lege, pana la data publicarii normelor metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se vor aplica in locul acestora regulile de drept comun.

Atentie! Prevederile acestei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia si nici instrainarilor intre rude pana la gradul al treilea, inclusiv.

Oricine va putea cumpara teren agricol in tara noastra

Conform Legii nr. 17/2014, pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra, incepand cu 10 aprilie:

  • cetatenii romani,
  • cetatenii unui stat din Uniunea Europeana,
  • cetatenii statelor care fac parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE; cuprinde Norvegia, Liechtenstein si Islanda) sau ai Confederatiei Elvetiene,
  • apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana,
  • persoanele juridice avand nationalitatea romana,
  • persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.

In plus, cetatenii si persoanele juridice apartinand unui stat membru al UE sau statelor care sunt parte la ASEE sau Confederatiei Elvetiene pot achizitiona teren agricol in Romania in conditii de reciprocitate.

„Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert, precum si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi”, se subliniaza in noul act normativ.

Consecinta acestei reglementari este aceea ca, daca exista un tratat de international cu o tara din afara Europei, cetatenii si persoanele juridice din acea tara au dreptul sa cumpere teren agricol din tara noastra.

Coproprietarii, arendasii, vecinii si statul roman au prioritate la cumparare

Vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit noului act normativ. In Codul civil se mentioneaza ca preemptiunea reprezinta dreptul de a cumpara cu prioritate un bun, care, in cazul acestei legi, este unul imobil.

Totusi, exista o exceptie de la aceasta situatie. Astfel, vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan pe care sunt situate situri arheologice clasate se face potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

In plus, pentru vanzarea terenurilor agricole extravilane din tara noastra, trebuie respectat si dreptul de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin ADS, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

„Arendasul care doreste sa cumpere terenul agricol situat in extravilan trebuie sa detina aceasta calitate pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat si inregistrat potrivit dispozitiilor legale, la momentul afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei”, se subliniaza in Legea nr. 17/2014.

Pentru terenurile aflate la 30 km de granita trebuie avizul MApN

Conform noii legi, urmatoarele tipuri de terenuri pot fi vandute doar cu avizul specific al Ministerului Apararii Nationale (MApN), eliberat in urma consultarii cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Protectie si Paza (SPP), Ministerul de Interne (MI) si Ministerul Justitiei (MJ), prin structurile interne specializate:

  • terenurile agricole din extravilan, pe o adancime de 30 km fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior,
  • situate la o distanta de pana la 2400 m fata de obiectivele speciale.

Important! Aceasta prevedere nu se aplica preemptorilor.

De asemenea, terenurile agricole situate in extravilan, pe care se afla situri arheologice, unde au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi vandute, doar cu avizul specific al Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, dupa caz.

Avizele prevazute mai sus trebuie comunicate in termen de 20 zile lucratoare de la inregistrarea cererii de solicitare de catre vanzator. De asemenea, procedura si alte elemente privind obtinerea acestor avize specifice se reglementeaza prin normele metodologice de aplicare a legii. In plus, in cazul neindeplinirii acestei obligatii de catre autoritati, avizul se considera ca fiind favorabil.

Oferta de vanzare trebuie afisata la sediul primariei timp de 30 de zile

Pentru comercializare, vanzatorul inregistreaza la primaria din raza localitatii unde se afla terenul o cerere prin care solicita sa fie afisata oferta de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor, conform recentului act normativ. Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol si de documentele doveditoare.

Oferta de vanzare va cuprinde informatii despre teren – pret, amplasament, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale – si despre vanzator – numele si prenumele, adresa completa si copia documentului de proprietar.

In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze oferta de vanzare la sediul sau si, dupa caz, pe pagina de internet a acesteia, pentru un termen de 30 de zile.

Apoi, primaria are obligatia sa transmita structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si structurilor teritoriale ale acesteia un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare, in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.

Dupa inregistrarea dosarului la structura centrala din MADR si structurile teritoriale, in termen de alte 3 zile lucratoare, aceste autoritati au obligatia sa afiseze pe site-urile proprii oferta de vanzare, timp de 15 zile.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie