Daniela Dobrila, director din ARR Bucuresti si doi oameni de afaceri din Cluj au fost retinuti de DNA

 

Directorul Directiei Licente din cadrul Autoritatii Rutiere Române (ARR) Bucuresti, Daniela Dobrila, a fost retinuta de procurorii DNA, alaturi de doi oameni de afaceri din Cluj, fiind cercetata pentru a le fi înlesnit celor doi câstigarea unui numar cât mai mare de trasee scoase la licitatie.

dnaProcurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor: Daniela Dobrila, director la Directia Licente din cadrul Autoritatii Rutiere Române (ARR) Bucuresti, Stefan Eronim Cadar, asociat în cadrul unei societati comerciale, si Olezia Cadar, asociat si administrator al unei societati comerciale.

Din ordonantele de retinere întocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice privind savârsirea unor fapte de coruptie în contextul derularii licitatiei privind „Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judetean pe anii 2014 – 2019”.

Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel national s-a declansat procedura de licitatie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judetene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.

În contextul demararii procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judetean de persoane, inculpatii Cadar Eronim Stefan si Cadar Olezia ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrila Daniela, pentru ca, prin prisma functiei detinuta de aceasta, sa le înlesneasca câstigarea unui numar cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitatia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, a mai rezultat ca, tot la ajutorul inculpatei Dobrila Daniela, cei doi ar fi apelat pentru a obtine acte necesare câstigarii procesului intentat împotriva Consiliului Judetean Cluj, în legatura cu scoaterea de la licitatie a unor trasee din zona metropolitana Cluj.

S-a stabilit ca, în vederea câstigarii licitatiei, inculpatul Cadar Eronim Stefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucuresti pentru „a rezolva” din timp licitatia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrila Daniela.

Pentru sprijinul promis în câstigarea licitatiei, inculpata Dobrila Daniela ar fi acceptat si ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri si bani cu titlu de mita: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player si mai multe obiecte de îmbracaminte (valoarea totala fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în acelasi scop de favorizare a firmei inculpatilor, a rezultat ca inculpata Dobrila Daniela ar fi pretins de la sotii Cadar Eronim Stefan si Cadar Olezia remiterea a doua calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de circa 3.500 de euro.

La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrila Daniela ar fi întreprins demersurile necesare si ar fi emis un act (punct de vedere al ARR), datorita caruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinta directa a acestei hotarâri, urmarita de sotii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitatie a unor trasee de transport persoane.

În vederea câstigarii licitatiei, inculpata Dobrila Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Stefan date confidentiale, ce nu sunt destinate publicitatii, din bazele de date ale institutiei unde aceasta lucreaza, privind ofertele/documentele depuse de ceilalti operatori de transport persoane, concurenti ai firmei inculpatilor, favorizând astfel, societatea comerciala a celor doi, în procedura de licitatie.

La data de 19 decembrie 2013, comisia paritara de la nivelul de Consiliului Judetean Cluj, dupa analizarea actelor transmise de ARR Bucuresti, a opinat ca licitatia trebuie anulata, amânând luarea unei decizii.

Decizia finala a Comisiei paritare a fost luata în data de 23 decembrie 2013 si validata de Consiliul Judetean Cluj în sedinta din aceiasi zi, stabilindu-se varianta agreata de inculpati.

În cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane fizice si juridice.

Procurorii DNA, în instrumentarea dosarului, au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmând a fi prezentati Tribunalului Cluj, în vederea emiterii mandatului de arestare preventiva, pe o durata de 30 zile. Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie