Confidentialitatea raportului avocat-client. Rezolutie adoptata de Parlamentul European

 

În data de 12 martie 2013, Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite si ale autoritatilor de resort din diferite State Membre si impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni.

ConfidentialitateRezultatul, din punctul de vedere al profesiei de avocat este unul deosebit de pozitiv, amendamentele propuse si convenite de membri CCBE fiind incluse în Rezolutie.

Astfel, ”vazând îngrijorarea provocata de dezvaluirile din luna iunie 2013 privind, între altele, subminarea libertatii presei si a comunicarilor facute de membrii unor profesii care beneficiaza de privilegiul confidentialitatii”, incluzând aici avocatii si medicii,  având în vedere ca în toate statele membre legea protejeaza informatiile comunicate în regim de încredere între avocati si clientii acestora, recunoscute de Curtea Europeana de Justitie (Cauza C – 155/79 AM&S Europe Limited vs. Comisia Comunitatilor Europene), Parlamentul European considera cruciala garantarea privilegiului confidentialitatii în favoarea avocatilor, jurnalistilor, medicilor si a altor profesii reglementate, împotriva activitatilor de supraveghere în masa si subliniaza, în special, faptul ca nesiguranta comunicarilor dintre avocati si clientii acestora poate influenta în mod negativ dreptul la aparare si la un proces echitabil al cetatenilor europeni.

Totodata, Parlamentul European a decis sa lanseze un “Habeas corpus digital European, în scopul de a protejarii drepturilor fundamentale într-o era digitala”, a carui aplicare în practica presupune, între altele “protectia statului de drept si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni, a dreptului publicului de a primi informatii si de a garanta confidentialitatea profesionala”, aici fiind incluse si raporturile dintre avocati si clientii acestora. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie