Comunicatul comisiei consultative a corpului profesional al mediatorilor

 

În data de 15.03.2014 se va desfasura la Brasov sedinta comisiei consultative a corpului profesional al mediatorilor, pentru trimestrul I/2014, conform Regulamentului de organizare si functionare al Comisiei Consultative adoptat în anul 2011. Sedinta a fost convocata de catre coordonatorul comisiei, Constantin Asofronie, presedintele Asociatiei Mediatorilor Galati, în data de 14.02.2014, prin adresa postata pe grupul de internet al comisiei cmsconsultativa@cmediere.ro, dupa discutii prealabile cu reprezentanti ai asociatiilor si a fost adusa la cunostinta Consiliului de mediere.

asofronie constantinLocalitatea desfasurarii sedintei a fost aleasa municipiul Brasov, având în vedere subiectele majore de pe ordinea de zi pentru asigura prin pozitia centrala prezenta a cât mai multi reprezentanti din tara ai asociatiilor profesionale, pentru care a fost un impediment desfasurarea sedintelor numai la Bucuresti, la sediul consiliului. Locatia a fost stabilita la sediul Asociatiei P.M. UZAMINT Brasov, în baza ofertelor gasite de organizatori sau prezentate de unii mediatori si numarului de confirmari de participare pâna la termenul limita stabilit si asigura un cadru confidential al discutiilor.

La convocarea coordonatorului comisiei au raspuns un numar de 45 de asociatii, din care 20% prin mandat acordat altui reprezentant prezent.

Din partea Consiliului de mediere va participa presedintele acestuia, Dorin Badulescu.

Ordinea de zi propusa este urmatoarea:

1. Aprobarea Capitolului al IX-lea al proiectului de Statut al Profesiei de Mediator, prevazut a fi adoptat de Consiliul de mediere în baza art. V din Legea nr.115/2012.

2. Dezbaterea si finalizarea unor propuneri de modificare a legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

3. Analiza unor propuneri si formularea unui proiect de Standard de pregatire profesionala continua a mediatorului.

4. Diverse.

Coordonatorul comisiei Asofronie C. va prezinta situatia de la sedinta anterioara a comisiei, din 22.11.2014 desfasurata la Bucuresti, la finalul careia s-a stabilit ca pâna la 31.01.2014 se desfasoara o noua etapa de consultare publica, cu primirea de observatii si propuneri la proiectele de Statut prezentate în sedintele din 20.09.2013 si 22.11.2013.

Primul proiect pus în dezbatere a fost cel initiat de catre Asociatia Mediatorilor Galati, completat de A.C.M. Ploiesti, ACM Piatra Neamt si Camera Mediatorilor din România, pe baza caruia s-au dezbatut si aprobat primele 8 capitole din proiectul de statut la sedintele desfasurate pe 05.09.2012 la Piatra Neamt si pe 17.11.2012 la Brasov. La ultimele 2 sedinte au prezentat propuneri pentru capitolul al IX-lea si unii reprezentanti ai UCMR, precum si de la alte câteva asociatii, fara a se ajunge la aprobarea unei variante de organizare, dupa ce s-a votat constituirea corpului profesional, format din toti mediatorii autorizati, cu organizare teritoriala la nivel judetean. De la acest stadiu pleaca discutiile de sâmbata.

Pâna la data stabilita pentru finalizarea ultimei consultari, 31.01.2014 si pâna la data desfasurarii actualei sedinte a comisiei consultative, nu s-a trimis oficial la Consiliul de mediere si pe adresa comisiei consultative decât un singur proiect pentru capitolul al IX-lea Organizarea profesiei, al Asociatiei Mediatorilor Galati. Acesta a fost pus în dezbatere publica pe grupul comisiei consultative si alte grupuri de pe internet administrate de asociatii sau mediatori din tara, de unde poate fi descarcat si în prezent. Se va prezenta participantilor si rezultatul unui al doilea sondaj privind aprobarea statutului si constituirea de drept corpului profesional, despre care putem spune dinainte ca cei care au raspuns sunt în foarte mare parte pentru acest proiect de organizare.

Asa cum am solicitat consiliului si colegilor la 22.11.2013 si la aceasta sedinta este normal sa se completeze proiectul votat de comisie la Brasov în noiembrie 2012, fara modificarile aduse de grupul de lucru de la Consiliul de mediere – de exemplu adaugarea drept capitolul al IX-lea a unor prevederi ale ROF al consiliului, privind organizarea si desfasurarea activitatii acestuia, ca si când ar fi organ de conducere al corpului profesional, cu structuri descentralizate în judete, unde sa functioneze o singura asociatie, varianta promovata de UCMR.

Participantii vor decide asupra continuarii statutului pâna la finalizare în aceasta sedinta si vor solicita prin Rezolutie discutarea si adoptarea proiectului de catre consiliu conform art. V din legea nr.115/2012 de modificare a legii medierii, dupa ce va mai fi pus odata în discutia finala a mediatorilor si asociatiilor profesionale.

De asemenea, au fost puse în dezbatere si propuneri de modificare a legii medierii si pentru elaborarea unui Standard de pregatire profesionala continua a mediatorului.

La punctul 2 al ordinii de zi se vor pune în discutie unele propuneri de modificare a legii medierii, astfel încât sa se îmbunatateasca atât activitatea mediatorilor, cât si modul de aplicare a procedurii de mediere în solutionarea conflictelor.

La punctul 3 se vor creiona niste idei de baza si principii de organizare a pregatirii continue a mediatorilor, pentru elaborarea unui Standard în domeniu, dupa ce mai multe asociatii profesionale si mediatori au protestat fata de ultimele reglementari ale consiliului, care a fost nevoit sa le retraga dupa ce le emis fara consultarea corpului profesional, a stabilit în ele masuri ilegale privind împiedicarea exercitarii profesiei de catre mii de mediatori, fiind nevoit sa le revoce.

Participantii vor alege la aceasta viitorul coordonator pentru semestrul al II-lea /2014, care va sprijini pe cel în exercitiu în pregatirea si desfasurarea sedintelor.

Reprezentantii mediatorilor vor încheia sedinta dupa discutarea altor probleme importante.

Asteptarea este mare ca macar la 2 ani de la prevederea în lege sa se adopte acest statut al profesiei, în forma agreata de marea majoritate a mediatorilor din România. Ne exprimam speranta ca participantii îsi vor exercita prerogativele în cadrul comisiei pentru finalizarea acestuia, care sa corespunda drepturilor si intereselor corpului profesional al mediatorilor.

Coordonatorul comisiei consultative,
Constantin Asofronie, Galati

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie