Ce venituri se impoziteaza cu 85%?

 

În Monitorul Oficial nr. 331 din data de 6 iunie 2013 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative. Data intrarii în vigoare a actului normativ este data publicarii în Monitorul Oficial.

pusculita scutire plata impozitÎn schimb, începând cu data de 7 octombrie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 260/2013 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative.

Daca pâna la intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2013 au existat interpretari vizavi de eventualele plati compensatorii în ceea ce priveste companiile din mediul privat, începând cu data de 7 octombrie 2013 acestea au fost eliminate.

În acelasi timp, O.U.G. nr. 55/2013 modifica Ordonanta de Urgenta nr. 93/2012 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), publicata în Monitorul Oficial nr. 874/2012, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013.

Asadar, articolul vizat este cel legat de platile compensatorii impozitate cu 85% (art. 24, alin. 1^1 din O.U.G. nr. 93/2012), si anume:

“Prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/ indemnizatii/ sume compensatorii acordate, în conditiile legii, cu ocazia încetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care au fost numite în calitate de membru în cadrul Consiliului ASF sau în cadrul autoritatilor care se reorganizeaza potrivit art. 1 alin. (2) («ASF se înfiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care îsi exercita atributiile potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.)»)“.

În concluzie, vor fi impozitate cu 85% doar veniturile reprezentând salarii/ indemnizatii/ sume compensatorii acordate angajatilor numiti în Consiliul ASF sau în cadrul autoritatilor care se reorganizeaza potrivit art. 1 alin. (2) (“(…) autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata (…)”), cu functii de conducere si doar la încetarea contractului individual de munca, raportului de serviciu sau mandatului.

Conditiile de îndeplinit cumulativ pentru aplicarea cotei de impozit de 85 % sunt:

– veniturile sunt salarii/ indemnizatii/ sume compensatorii;
– veniturile sunt acordate cu ocazia încetarii contractului individual de munca, raportului de serviciu sau mandatului;
– categoriile de persoane carora li se acorda veniturile sunt cei care au functii de conducere sau care au fost numiti membri în cadrul Consiliului ASF.

Legat de functia de conducere, tinând cont de faptul ca ordonanta în cauza nu ofera informatii suplimentare pentru a o defini, se vor considera functii de conducere dupa cum reiese din fisa postului sau din organigrama.

În ceea ce priveste restul situatiilor, de exemplu în cadrul companiilor private, cota de impozitare pentru sumele compensatorii va ramâne aceeasi – 16%. Sorina Ivan, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie