Regulile insolventei se schimba

 

Comisia Europeana recomanda tuturor statelor membre sa instituie masuri menite sa salveze întreprinderile de la insolventa, încurajând restructurarea într-un stadiu incipient, oferind „o a doua sansa întreprinzatorilor cinstiti”.

insolventa„Având în vedere cele aproximativ 200.000 de întreprinderi din UE care risca sa intre în insolventa si cele 1,7 milioane de persoane care risca sa îsi piarda locul de munca în fiecare an ca urmare a acestei situatii, Comisia doreste sa ofere întreprinderilor viabile sansa de a se restructura si de a se mentine pe piata”, a comunicat ieri Comisia Europeana, precizând ca reformarea normelor nationale în materie de insolventa ar fi în avantajul tuturor partilor”, permitând firmelor viabile sa îsi continue activitatea si sa protejeze locurile de munca, dar si creând un mediu mai favorabil pentru institutiile creditoare, care în acest fel si-ar putea recupera o parte mai importanta din investitii decât daca întreprinderile debitoare ar da faliment.

Perioada de gratie de 4 luni pentru restructurarea activitatii

Printre recomandarile CE se numara restructurarea într-un stadiu incipient a întreprinderilor aflate în dificultati financiare, înainte de lansarea procedurii oficiale de insolventa si fara proceduri lungi sau costisitoare, astfel încât sa limiteze recurgerea la procedura de lichidare.
Întreprinderilor cu datorii ar trebui sa li se permita sa îsi restructureze activitatea fara sa fie nevoie sa se înceapa oficial procedurile judiciare si sa poata solicita o perioada de gratie temporara de pâna la patru luni (care sa poata fi prelungita pâna la cel mult 12 luni), perioada în care sa adopte un plan de restructurare, înainte ca institutiile creditoare sa poata initia proceduri de executare silita împotriva lor.
Nu în ultimul rând, Comisia recomanda statelor membre sa faciliteze procesul de adoptare a planului de restructurare, tinând seama atât de interesele debitorilor, cât si de cele ale creditorilor, astfel încât sa se mareasca sansele de salvare a întreprinderilor viabile, dar si sa reduca impactul negativ pe care falimentul l-ar avea asupra sanselor viitoare ale unui întreprinzator de a pune bazele unei noi afaceri, în special prin descarcarea acestora de datorii în termen de cel mult trei ani.

Reding: E greu sa mentii o firma pe linia de plutire în contextul economic actual

Vicepresedintele Comisiei Europene si comisar UE pentru justitie, Viviane Reding, a subliniat ieri într-un comunicat ca întreprinderile sunt indispensabile pentru prosperitate si locuri de munca, dar este foarte dificil sa mentii o întreprindere pe linia de plutire „mai ales în contextul economic actual”.
„În conditiile în care tot mai multe întreprinderi se confrunta cu dificultati financiare în Europa, trebuie sa reconsideram felul în care abordam problema insolventei societatilor comerciale. Prima firma producatoare de automobile a lui Henry Ford a intrat în faliment dupa 18 luni de activitate, însa acesta a ajuns mai târziu sa înfiinteze una dintre cele mai de succes societati din lume. Nu ar trebui sa sufocam inovarea – daca la început un întreprinzator cinstit are parte de esec, ar trebui sa i se dea posibilitatea sa încerce din nou. Normele noastre privind insolventa ar trebui sa faciliteze un nou început”, a mai spus Reding.

Ce urmeaza

Recomandarea survine în urma unei consultari publice desfasurate anul trecut cu privire la o abordare europeana a insolventei (IP/13/655) si a unei propuneri de revizuire a normelor UE privind cazurile de insolventa transfrontaliera, care a fost aprobata recent de Parlamentul European (MEMO/14/88).
Conform recomandarii, statele membre ar trebui sa instituie masuri corespunzatoare în termen de un an. În termen de 18 luni de la adoptarea recomandarii, Comisia va efectua o evaluare a starii de fapt, pe baza rapoartelor anuale ale statelor membre, pentru a stabili daca sunt necesare masuri suplimentare pentru a consolida abordarea orizontala în materie de insolventa. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie