Fostul sef al DNA Slobozia va fi cercetat in arest la domiciliu

 

Judecatorii instantei supreme au decis ca fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie Slobozia, Dumitru Cristudor, sa fie cercetat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat ca a primit mita doua masini de piatra si un autoturism Audi.

ICCJ„Constata ca nu se mai impune mentinerea masurii arestarii preventive fata de inculpatul Cristudor Dumitru. Admite cererea formulata de inculpatul Cristudor Dumitru si, în baza art. 242 alin.2 Cod procedura penala, dispune înlocuirea masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu”, potrivit hotarârii Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Decizia poate fi contestata de DNA si de Dumitru Cristudor la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Dumitru Cristudor a fost trimis în judecata în iulie 2013, când era sef al DNA Slobozia, fiind acuzat ca a primit mita doua masini de piatra si un autoturism Audi A4 pentru a ajuta trei persoane sa distruga acte si obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania privind fapte de evaziune fiscala. Procurorul a fost suspendat din functie în 14 iunie 2013, de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

În acelasi dosar, procurorii l-au acuzat pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas de dare de mita în forma continuata (doua acte materiale) si favorizarea infractorului, precum si pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 22-23 mai si 1 iunie 2013, Cristudor, în calitate de sef al DNA Slobozia, nu a luat „masuri de protectie minimale” pentru a asigura conspirativitatea perchezitiei ce urma sa fie facuta de autoritatile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct si prin intermediul lui Andronache, materiale de constructie si de amenajare, în valoare totala de 6.144 de lei.

Cristudor ar fi primit doua masini de piatra pentru amenajarea gradinii si zece pomi tuia. Anchetatorii sustin ca bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil apartinând unei societati comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Perchezitiile fusesera planificate în perioada 3-5 iunie 2013, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas Daniel, cercetate pentru evaziune fiscala într-un dosar aflat pe rolul autoritatilor din Germania.

„În perioada februarie – iunie 2013, cei trei au fost avertizati de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile si Andronache Monica, ca domiciliile le vor fi perchezitionate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente sau alte bunuri compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ori pentru a putea parasi teritoriul tarii, zadarnicind astfel urmarirea penala efectuata de autoritatile germane”, au scris procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, seful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurarii unei protectii neconditionate, prin neadoptarea masurilor legale ori prin furnizarea de informatii confidentiale, în situatia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost initiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.

Anchetatorii au precizat ca autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde ca magistratul este adevaratul proprietar.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurilor lui Cristudor, pâna la concurenta sumei ce reprezinta obiectul celor doua infractiuni de luare de mita.

Dumitru Cristudor a fost retinut de procurorii DNA pe 13 iunie, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecatori al instantei supreme a dispus arestarea preventiva a magistratului. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie