Federatia „Spiru Haret” solicita introducerea obligatiilor parintelui in Legea educatiei
Federatia „Spiru Haret” cere Ministerului Educatiei sa înceapa negocierile pentru modificarea Legii educatiei, astfel încât sa fie introdus un capitol distinct privind Codul de etica profesionala al cadrului didactic, dar si obligatiile parintelui fata de unitatea de învatamânt.
Potrivit Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, în Legea educatiei sunt foarte multe articole ce privesc etica profesionala în învatamântul superior si doar unul în care se face referire la învatamântul preuniversitar.
Potrivit articolului 98, alineatul 2, litera b) din Legea educatiei, ar trebui sa existe la nivelul unitatii de învatamânt un cod de etica profesionala, de întocmirea caruia raspunde Consiliul profesoral. Acest cod însa nu poate fi realizat deoarece unitatea de învatamânt nu are departament juridic, care sa acorde consultanta în privinta întocmirii lui, sustin reprezentantii FSE „Spiru Haret”.
Tototdata, potrivit Legii educatiei, ar trebui sa existe si un contract educational încheiat între unitatea de învatamânt si parinte sau tutore, care însa nu este aplicabil din cauza prevederilor ambigue din lege.
„Mai mult, contractul educational cadru este anexa a Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatii de Învatamânt Preuniversitar, care nici pâna la ora actuala nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei. Din aceasta cauza, sustinem ca este nevoie de modificarea Legii Educatei, în sensul reglementarii acestor probleme, dar si a celor legate de finantarea activitatilor extracuriculare care se desfasoara în saptamâna «Scoala altfel»“, a declarat presedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat într-un comunicat de presa.
FSE „Spiru Haret” considera ca, fara modificarea Legii educatiei, orice act administrativ care ar aparea ar fi lipsit de substanta.
„Având în vedere toate acestea, FSE «Spiru Haret» îsi arata disponibilitatea de a participa la orice fel de discutii si negocieri privind Legea Educatiei Nationale, în ansamblul ei, atât în privinta problemelor semnalate, cât si a altor texte din actul normativ care trebuie de urgenta evaluate si schimbate”, se mai arata în comunicat.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a declarat recent ca un cod de etica nu trebuie facut în biroul ministrului, ci dupa discutii cu profesorii si parintii, iar acesta trebuie corelat cu modificari în Legea educatie.
Puteti dezbate prevederile Codului etic din educatie aici
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!