Europarlamentarii au aprobat propunerea de infiintare a Parchetului European

 

Europarlamentarii au aprobat, miercuri, propunerea de Regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European, institutie pentru care Camera Deputatilor din România a transmis un aviz negativ pe motiv ca încalca principiului subsidiaritatii.

parlament-ueParlamentul European considera, pornind de la prezumtia participarii tuturor statelor membre, ca înfiintarea unui Parchet European ar putea conferi spatiului de libertate, securitate si justitie „o valoare adaugata deosebita, deoarece interesele financiare ale Uniunii si, pe cale de consecinta, interesele contribuabililor europeni trebuie protejate în toate statele membre”.

Europarlamentarii apreciaza ca ar trebui stabilite reguli clare privind functionarea Parchetului European, deoarece în actuala formulare acestuia i s-ar atribui „o libertate excesiva” în ceea ce priveste aplicarea diferitelor criterii privind jurisdictia. Astfel, sfera de competenta a Parchetului European ar trebui definita exact, permitând identificarea ex ante a faptelor penale pe care le va cerceta.

Potrivit Regulamentului, Parchetul European ar trebui sa beneficieze de independenta deplina, atât fata de guvernele nationale, cât si fata de institutiile UE, si ar trebui sa fie protejat de orice presiune politica.

Instrumentele si masurile de cercetare aflate la dispozitia Parchetului European ar trebui sa fie „uniforme, identificate cu precizie si compatibile cu sistemele de drept ale statelor membre în care sunt implementate”.

Conform textului, dupa închiderea de catre Parchetul European a unui dosar privind delicte minore, parchetele nationale nu vor fi împiedicate sa-si continue cercetarile în cauza si sa trimita dosarul în instanta, în cazul în care legislatia lor nationala o permite.

PE solicita Consiliului sa tina cont de faptul ca, pentru a asigura finalizarea cu succes si echitabila a anchetelor si coordonarea acestora, este necesar ca cei care le conduc sa aiba o cunoastere aprofundata a sistemelor juridice ale tarilor implicate. În acest scop, modelul organizatoric al Parchetului European ar trebui sa asigure, la nivel central, abilitatile, experienta si cunoasterea adecvata a sistemelor juridice ale statelor membre.

Totodata, eurodeputatii saluta ideea integrarii Parchetului European în structuri descentralizate existente, prin participarea, în calitate de „consultanti speciali”, a unor procurori nationali delegati.

Europarlamentarii precizeaza ca este necesar ca procurorii delegati sa fie independenti fata de magistratii nationali si considera ca procurorii europeni delegati si personalul aferent acestora ar trebui sa fie format în drept penal al UE „într-un mod uniform si eficace”.

Senatul României si-a dat acordul pentru înfiintarea Parchetului European. În schimb, Camera Deputatilor a trimis, anul trecut, un aviz negativ. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie