Reducerea TVA-ului la alimente – O poveste fara sfarsit

 

De aproape 9 ani, în România se tot reduce TVA la alimentele de baza. În proiecte legislative, însa, pentru ca în realitate doar la pâine se achita, din septembrie 2012, TVA de 9%. ECONOMICA.NET va spune ce s-a întâmplat cu toate initiativele de scadere a taxei, ce va duce implicit si la ieftinirea mâncarii.

Produse alimentareAvând în mod clar sustinerea mediului privat, reducerea TVA la alimentele de baza a fost una dintre temele recurente ale alesilor care s-au perindat prin Palatul Parlamentului. Fiind o masura cu impact major asupra populatiei, de la putere sau din opozitie, propunerile legislative au fost numeroase, dar pâna acum niciuna nu s-a concretizat. Ultimul care si-a adjudecat un  proiect pe aceasta tema este PNL, care vrea reducerea TVA de 9% la „tot ce înseamna carne în viu si carcasa”.

Aceasta în contextul în care o astfel de masura exista si în noul Program al Guvernului Ponta III. „Nu stiam de aceasta initiativa a PNL. Nimeni nu a vorbit cu noi. Eu sustin reducerea TVA la alimente si as fi foarte fericit sa se întâmple, dar ar trebui sa nu fie o masura politica ci una economica. De obicei, atunci când politicul se cearta nu prea iese nimic. Mediul privat ar trebui consultat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Din 2005 se tot reduce TVA la alimente

Uitându-ne mult în urma, dezbaterile cu privire la un TVA diferentiat pentru produsele alimentare de baza au fost destul de virulente înca din octombrie 2005. Atunci, spre exemplu, Partidul Conservator a înaintat la Senat un proiect de act normativ ce prevedea reducerea de la 19% (cât era TVA la acea vreme) la 9% la carne, lapte, ulei vegetal, paine, zahar”. Proiectul s-a pierdut prin hatisurile birocratice din Palatul Parlamentului, pentru a reveni în actualitate în vara lui 2007 tot pe buzele liderilor PC. Liderul formatiunii, Dan Voiculescu, a chemat atunci presa pentru a anunta ca va cere sustinerea  partidelor din opozitie pentru adoptarea în regim de urgenta a proiectului de lege privind reducerea TVA la 9%. Ministrul Economiei si Finantelor era atunci Varujan Vosganian într-un Guvern condus de PNL-istul Calin Popescu Tariceanu. Vosganian respinsese atunci un  amendament adus la Legea Bugetului pe 2008, privind reducerea TVA-ului la alimentele de baza si estima ca reducerea taxei la alimente va fi posibila de abia „prin 2010”. „Proiectul  lui Dan Voiculescu cu TVA redus pe toata sfera alimentara de acum 7 ani a fost facut  cu Romalimenta.  A trecut de Camera Deputatilor dupa care a disparut”, rememoreaza Minea.

Un nou episod, în 2008

În conditiile în care propunerea PC nu s-a materializat, începutul lunii februarie a lui 2008 a adus o noua speranta atât consumatorilor, dar si patronilor din industria alimentara. Senatorii au adoptat atunci o initiativa legislativa prin care au redus la 5% taxa pe valoarea adaugata TVA la alimentele de baza – pâine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Initiativa, propusa de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioaga si Ster Sever, a fost adoptata cu 44 voturi „pentru”, 16 voturi „împotriva” si 16 abtineri si modifica Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Totul s-a blocat odata cu venirea FMI la Bucuresti, în luna mai 2008. Fondul a recomandat  Guvernului sa se opuna „cu putere” reducerii taxei pe valoare adaugata la alimente, cresterii pensiilor înainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta în majorarea salariilor.

Adoptata „din greseala”

În octombrie 2010 Plenul Camerei Deputatilor a adoptat un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. Imediat dupa vot, Ministrul Finantelor de la acea vreme, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca a fost vorba despre „o eroare, pentru ca s-a stiut ca este raport de respingere”. A urmat o cerere de reexaminare din partea Presedintelui Traian Basescu, respinsa de Plenul Senatului în martie 2011. Atunci senatorii au decis sa mentina textul legislativ care reglementeaza reducerea TVA la 5%. Dar a intervenit din nou Ministerul Finantelor, prin vocea ministrului de atunci, Gheorghe Ialomitianu, spunând ca  masura nu va ieftini produsele, dar va pune în pericol cheltuielile cu salariile, cele sociale si investitiile.

Ulterior, în vara lui 2012 ministrul Agriculturii Daniel Constantin anunta public ca bugetul pentru 2013 va include „cu siguranta” TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acel an.

Noi si noi discutii

În momentul de fata, singura certitudine este reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% începând cu 1 septembrie 2013. În rest, propuneri, discutii si variante. ” Noi vorbim despre reducerea TVA (la alimentele de baza n.red) de 3 ani de zile. Este proiectul nostru, dar nu trebuie privit ca proiectul cuiva (al vreunui partid n.red) ci un proiect pentru economia româneasca. De aceea, oricine l-ar face ar trebui sa vorbeasca si cu noi”, a declarat Minea, potrivit caruia „primul care a promis ca se va întâmpla este Constantin (ministrul Agriculturii n.red)”. Acesta mai spune ca, în vara anului trecut, când a avut loc semnarea protocolului între asociatiile de profil din industria de morarit si panificatie  si aparatul de stat privind reducerea TVA-ului la pâine, premierul Victor Ponta i-ar fi promis presedintelui Romalimenta ca urmatorul produs pe mlista celor cu TVA de 9% va fi carnea. „Acum câteva zile, Ponta vorbea de reducerea de TVA la legume si fructe”, concluzioneaza Minea, sigur de faptul ca un TVA redus la carne va însemna imediat o scadere proportionala a preturilor la raft. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie