Profit operational in crestere cu 25% pentru Enel in Romania anul trecut

 

Compania italiana de utilitati Enel a obtinut anul trecut un profit operational de 289 milioane de euro în România, în crestere cu 25% fata de 2012, când valoarea indicatorului a fost de 231 milioane de euro, a declarat, miercuri, Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, într-o conferinta organizata cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale companiei.

Enel‘Profitul operational (EBITDA – n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorita marjelor mai mari, ca urmare a cresterii tarifelor la electricitate, scaderii costurilor cu achizitia energiei si reducerii cheltuielilor de operare’, a precizat Ferraris.

În România, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, Banat si Dobrogea.

Totodata, Enel este al doilea mare producator de energie eoliana din tara, dupa cehii de la CEZ, având proiecte cu o capacitate de circa 500 de MW. Potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), Enel Green Power are o cota de 1,2% pe piata totala a productiei de energie electrica din România, iar CEZ are 2,4%.

De altfel, la nivelul diviziei internationale a Enel, activitatile din România si Rusia au fost singurele care au înregistrat cresteri ale vânzarilor.

‘Vânzarile în 2013 au totalizat 7,7 miliarde de euro, o scadere de 966 milioane de euro (11,1%) comparativ cu 2012. Declinul vine din scaderea vânzarilor în Slovacia, ca urmare a productiei mai mici, dar si în Franta, unde am avut la dispozitie o capacitate mai mica. Acesti factori au fost compensati partial de cresterea vânzarilor în România si Rusia, ca urmare a unei cresteri a pretului mediu de vânzare a energiei electrice’, sustin oficialii Enel.

Grupul Enel a obtinut anul trecut un profit net de 3,235 miliarde de euro, în crestere de 13,5 ori fata de cel din anul precedent, când înregistrase un profit net de 238 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei, dat publicitatii miercuri.

‘Cresterea semnificativa este în principal datorata vânzarii diviziei de extractie de gaze Arctic Russia’, a precizat, la rândul sau, Fulvio Conti, CEO al companiei.

În aceeasi perioada, vânzarile grupului au scazut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro în 2012.

Profitul operational EBITDA a fost mai mare cu 7,6% anul trecut, ajungând la 17 miliarde de euro, fata de 15,8 miliarde de euro în 2012, în timp ce indicatorul EBIT a crescut cu 46%, pâna la 9,9 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro.

Datoria neta financiara a grupului a scazut cu 7,2%, ajungând la 39,8 miliarde de euro, de la 42,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2012.

Enel distribuie circa 400 de TWh de electricitate anual în 8 tari si are peste 61 de milioane de consumatori finali.

În productia de energie, compania detine capacitati de 90.000 de MW în întreaga lume.

În sectorul energiei regenerabile, Enel are un portofoliu de proiecte cu o capacitate cumulata de 8.900 de MW în 16 tari. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie