Parlamentul European a adoptat reguli mai stricte impotriva spalarii banilor

 

Proprietarii companiilor si fondurilor de investitii vor fi listati in registre publice in statele membre, conform propunerii legislative pentru combaterea spalarii banilor adoptate de Parlamentul European, marti, 11 martie. Propunerea legislativa va cere bancilor, auditorilor, avocatilor, agentilor imobiliari si cazinourilor, printre altele, sa fie mai vigilenti privind tranzactiile suspecte ale clientilor lor. Scopul este de a face tranzactiile frauduloase mai greu de ascuns si de a combate evaziunea fiscala.

parlament-ue“Va fi mai dificil pentru infractori sa isi ascunda banii, datorita registrelor publice. Economia noastra pierde in prezent sume imense de bani din cauza evaziunii fiscale”, a spus raportorul din comisia pentru libertati civile, Judith Sargentini (Verzi/ALE, NL).

“Astazi este o zi buna pentru cetatenii care respecta legea, dar o zi rea pentru infractori”, a adaugat raportorul din comisia pentru afaceri economice si monetare Krisjanis Karins (PPE, LV).

Registre pentru a sti cine sta cu adevarat in spatele unei companii

Conform directivei de combatere a spalarii banilor (AMLD), asa cum a fost amendata de deputati, registrele publice centrale vor prezenta informatii privind proprietarii ultimi ai multor tipuri de persoane juridice, inclusiv companii, fundatii, holdinguri si fonduri de investitii.

Registrele vor fi interconectate si “disponibile public dupa identificarea persoanei care doreste sa acceseze informatiile printr-o inregistrare obisnuita online”, spun deputatii. Ei au inserat cateva prevederi in amendamentele lor, menite sa protejeze datele private si sa asigure ca doar minimum necesar de informatii este inclus in registru.

Atentie la tranzactiile frauduloase…

Regulile propuse vor cere bancilor, institutiilor financiare, auditorilor, avocatilor, contabililor, consilierilor fiscali si agentilor imobiliari, printre altii, sa fie mai vigilenti privind tranzactiile suspecte ale clientilor lor. Cazinourile sunt incluse in aceste propuneri legislative, dar alte servicii de jocuri de noroc, cu risc mai mic, pot fi excluse de statele membre.

Directiva amendata ofera o abordare bazata pe risc, permitand statelor membre sa identifice, sa inteleaga si sa minimizeze mai bine riscurile privind spalarea banilor si finantarea terorismului. Parlamentul a mai votat si regulamentul privind transferul fondurilor, care are ca scop imbunatatirea posibilitatii de a urmari partile implicate intr-o tranzactie si obiectul tranzactiei, transfrontalier.

…si persoanele expuse politic

Regulile privind “persoanele expuse politic”, adica persoanele care au un risc mai mare de coruptie ca urmare a pozitiilor lor politice, sunt extinse catre persoanele expuse politic “la nivel intern”. Acestia sunt cei care, de exemplu, sunt sau au fost “desemnati de catre statul membru in functii publice proeminente”, cum ar fi sef de stat, membru al guvernului, judecator la curtea suprema si membru al Parlamentului.

În cazul unor relatii de afaceri de mare risc cu astfel de persoane, trebuie adoptate masuri suplimentare, de exemplu stabilirea sursei veniturilor si a fondurilor respective. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie