Combinatul Alum SA din Tulcea ar putea fi inchis daca nu se vor reduce subventiile pentru regenerabile

 

Combinatul Alum SA din Tulcea functioneaza la cote de avarie, iar circa 500 din cei 700 de angajati ai unitatii îsi vor pierde locurile de munca în urmatoarele sase luni, daca nu se vor promulga de urgenta modificarile adoptate de Parlament la Legea 220/2008 ce reglementeaza regimul producerii si comercializarii energiei regenerabile în România.

alum tulceaÎnchiderea combinatului Alum SA va afecta activitatea altor sase unitati economice din orasul Tulcea.

Presedintele Sindicatului Liber Alum, Gheorghe Dragu, a declarat marti, în timpul unei conferinte de presa, ca managerii grupului Vimetco, proprietar al combinatelor Alum SA, Tulcea, si Alro Slatina SA, au analizat situatia generata de lipsa unor facilitati pentru industrie în ceea ce priveste taxele suplimentare la energia electrica.

‘Productia noastra este la cote de avarie. În niciunul din scenariile facute deja nu exista sanse pentru continuarea activitatii combinatului Alum SA, daca nu se modifica urgent legislatia în vigoare. Daca se vor goli instalatiile, vom mai functiona înca doua sau trei luni, iar daca se doreste si consumarea stocului de materii prime vom mai functiona înca doua sau trei luni. Ulterior, se va decide daca unitatea va fi închisa definitiv’, a afirmat liderul de sindicat Gheorghe Dragu.

Acesta a mai spus ca dupa sase luni, exista posibilitatea ca în unitatea tulceana sa ramâna doar 200 din cei aproape 700 de angajati aflati pe statele de plata ale grupului Vimetco si a atras atentia ca de functionarea combinatului tulcean depind alte sase unitati economice din municipiu.

‘Dupa modernizarea combinatului, în anul 2007, din cei 1.300 de salariati s-au pastrat circa 700 de angajati prin externalizarea unor servicii, transport marfa pe caile ferate, pe uscat si apa. Vorbim în total de cel putin sase societati, printre care Convex Constanta care asigura transportul lunar a peste 100.000 de tone de bauxita si Tremag SA din Tulcea care, în conditiile existentei combinatului Alum SA, avea asigurata 80% din productia anuala’, a mentionat presedintele Sindicatului Liber Alum.

Liderul de sindicat a amintit ca Parlamentul a modificat Legea 220 din 2008 care reglementeaza regimul producerii si comercializarii energiei regenerabile în România, însa actul normativ a fost contestat de presedintele tarii.

În acest context, liderul sindicalistilor din combinatul tulcean a anuntat ca Federatia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasa Cartel Alfa va picheta miercuri sediul Curtii Constitutionale a României între orele 11.00 si 15.00, iar joi, 13 martie, sediul Guvernului, la actiuni urmând sa participe si 50 de sindicalisti tulceni.

Revendicarile sindicalistilor vizeaza atât promulgarea de urgenta a modificarilor adoptate de Parlament la Legea 220 din 2008, cât si modificarea Legii 123 din 2012 privind energia electrica si gazele naturale, în sensul stoparii liberalizarii rapide a pretului la gazele naturale.

Înca de la finele anului trecut, liderul sindicalistilor din combinatul Alum SA a anuntat ca unitatile din România detinute de grupul Vimetco se vor închide anul acesta, daca nu se vor pune în aplicare modelele de sprijinire a industriei din alte tari europene.

Combinatul de alumina din Tulcea, unul dintre importantii angajatori privati din oras, a început sa functioneze în anul 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în anul 1996. Societatea tulceana producatoare de alumina calcinata, materia prima necesara în producerea aluminiului, a produselor refractare, produselor ceramice, a cimentului, precum si în tratarea apei, a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina. Acest grup are în proprietate 98% din capitalul social al combinatului tulcean, actionarul majoritar al Alro fiind grupul Vimetco, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, înregistrat în Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski.

Grupul Vimetco detine în România trei unitati de productie la Tulcea, Slatina si Bucuresti si este cea mai mare companie producatoare de aluminiu din Europa Centrala si de Est. Unitatile din România ale acestui grup sunt printre cei mai mari consumatori de energie electrica din tara. economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie