Cat de atractive mai sunt dividendele companiilor listate la BVB?

 

Cel mai atragator dividend brut, propus deja oficial de o companie de la Bursa de Valori Bucuersti (BVB), este de câteva ori mai profitabil decât dobânda la un depozit bancar pe un an sau chiar mai mult. Si cele mai mici randamente ale dividendelor tot sunt mai avantajoase decât depozitele bancare. Sezonul dividendelor din acest an a debutat, însa, nu numai cu anunturi oficiale si cu estimari atractive, dar si cu surprize nu tocmai placute.

bvbDividendele propuse pâna în prezent, oficial, de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ofera randamente între 15,6% (SIF Muntenia) si 3,8% (Artego Tg. Jiu). Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia si pretul actiunii companiei care urmeaza sa-l plateasca.

Dobânda medie la depozitele bancare pe termen de sub un an era de 3,78% în ianuarie, potrivit calculelor Bancii Nationale a României  (BNR).

Spre deosebire de depozitele bancare pe un an contractate în ianuarie, dividendele se platesc cu mai multe luni înainte de sfârsitul anului. Prin urmare, dividendul de 0,138 lei / actiune SIF Muntenia (SIF4), încasat la vara, are un randament brut (impozabil) de  aproape 15 lei dintr-o suta investita în SIF4.

Pe de alta parte, depozitul bancar ar da înapoi în medie, abia în ianuarie 2015, sub patru lei la o suta depusa la banca si nici cinci lei peste mai mult de un an.

Alte mari companii de la BVB, ale caror actiuni sunt printre cele mai cautate, vor da dividende a caror profitabilitate fata de suma investita  variaza între 6,1% (Romgaz, simbol bursier SNG) si 13,9% (Nuclearelectrica, SNN), potrivit estimarilor SSIF Broker Cluj Napoca.

La preturile actuale, randamentele dividendelor estimate pentru Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) sunt de aproape 12%, respectiv 12,5%.

În general analistii estimeaza dividendele  în functie de statisticile privind gradul de alocare din profit a sumelor pentru dividende , în anii anteriori.

Nu este cazul la Transelectrica (TEL, 1,8553 lei / actiune) si Transgaz (TGN, 23,824 lei / actiune), pentru ca o hotâre de guvern prevede o alocare de cel putin 85% din profit. Statul este actionar majoritar al celor doi operatori ai magistralelor nationale de electricitate si respectiv gaze naturale.

Randamentul estimat la SIF Moldova (SIF2) este de 11,5%, la un dividend de 0,1585 lei / actiune.

Cea mai mare companie româneasca, OMV Petrom (SNP), nu va da nici jumatate din profitul sau, echivalând cu circa 1,1 miliarde de euro, cel mai  mare înregistrat vreodata de o companie româneasca.

OMV Petrom (SNP) ar putea propune actionarilor un dividend pe actiune de peste 0,0279 lei / actiune, potrivit unei estimari obtinute de ECONOMICA.NET  din surse apropiate companiei. Adica aproape exact cât cel de anul trecut.

Randamentul dividendului SNP este înca avantajos, de 6,4% si ar fi si mai atractiv (7,9%) cu dividendul estimat de SSIF Broker.

Un randament mai mare, de 8,2%, ofera oficial SIF Oltenia (SIF5), care cu un dividend de 0,16 lei / actiune.

În fine, în cazul actiunilor  Bursei de Valori Bucuresti (BVB) însesi, randamentul dividendelor estimate la 1,236 lei/ actiune este de 4.3%.

Surprizele

Cu cel mai profitabil dividend fata de pretul de achizitie al actiunii, SIF Muntenia (SIF4) vine, însa, si cu una dintre surprizele sezonului dividendelor din 2014.

Actionarilor SIF4 li s-a propus sa aleaga între dividend si varianta dividendului zero, caz în care profitul ar fi reinvestit, dupa modelul SIF Banat Crisana (SIF1). Aceasta din urma controleaza, de fapt, soarta SIF4, fiind proprietara societatii care o administreaza.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie