Reintegrarea totala a dispeceratelor de energie electrica si gaze naturale in Transelectrica si Transgaz, sustinuta de Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei
Reintegrarea totala a dispeceratelor de energie electrica si gaze naturale în Transelectrica, respectiv în Transgaz, este sustinuta de catre Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, informeaza, marti, institutia.
„Pozitia Departamentului tine cont si de punctul de vedere exprimat de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei, dar si de o serie de discutii avute cu reprezentatii Comisiei Europene. Mai specific, pe de-o parte, nu cred ca este bine sa existe suspiciunea ca Departamentul pentru Energie poate interveni direct în activitatea operationala a companiilor de transport. Pe de alta parte, în toata Uniunea Europeana, este foarte clar ca operatorii de sistem din toate tarile membre tin cont în activitatea lor de obiectivele generale de politica energetica’, afirma ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Punctul de vedere al Departamentului pentru Energie vine în contextul în care, în Parlament, se afla spre dezbatere si aprobare proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2014 privind exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale ‘Transgaz’ Medias, si pentru modificarea unor acte normative.
Pozitia Departamentului a fost deja comunicata oficial presedintilor celor doua comisii Economice, pentru Industrii si Servicii din Parlament, se precizeaza într-un comunicat al institutiei.
Transelectrica este operatorul de transport si sistem din sectorul energetic românesc. Actionarii companiei sunt statul român, prin Ministerul Finantelor Publice (58,68%), Fondul Proprietatea (13,49%), SIF Oltenia (7,11%) si alti actionari, pe bursa (20,70%).
Transgaz este operatorul sistemului national de transport al gazelor, detinut de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, care are 58,5% din actiuni, iar restul actiunilor sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.(AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilica), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!