Protectia drepturilor de proprietate intelectuala in Romania – Studiu

 

În România, industriile care se bazeaza intensiv pe drepturi de proprietate intelectuala, contribuie cu aproximativ 45% la PIB-ul României, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 38,6%, conform unui studiu publicat spre sfârsitul anului trecut, de catre Biroul European de Brevete si Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne în parteneriat cu Comisia Europeana. România este astfel pe locul 4 în UE ca nivel al dependentei PIB-ului de industriile care se bazeaza pe drepturi de proprietate intelectuala, acestea având o contributie de peste 55 de miliarde de euro la economia României, în 2010.

proprietate-intelectualaÎn acest context, MUSAT & ASOCIATII publica rezultatele preliminare ale primului studiu statistic realizat în România cu privire la protectia drepturilor de proprietate intelectuala prin actiuni în instanta. Studiul „IP Enforcement Horizon: Romania”, elaborat de catre departamentul de Proprietate Intelectuala al Musat & Asociatii, analizeaza gradul de protectie al drepturilor de proprietate intelectuala obtinut prin intermediul instantelor judecatoresti din România.

„Un astfel de studiu, eminamente cantitativ, este o premiera în România, dar si la nivel mondial. Tara noastra este pe locul patru în Uniunea Europeana, în topul tarilor al caror PIB depinde cel mai mult de industriile care se bazeaza intensiv pe drepturi de proprietate intelectuala. În situatia în care 45% din PIB-ul României depinde de performanta acestor industrii, a devenit necesara evaluarea modului în care aceste drepturi sunt protejate. Ori drepturile de proprietate intelectuala nu pot fi aparate decât pe calea justitiei, ceea ce face necesar studiul demarat de catre echipa Musat & Asociatii”, a declarat Paul Buta, Managing Associate la Musat & Asociatii.

Rezultatele preliminare ale studiului cuprind perioada 1 ianuarie 2008 – 1 noiembrie 2013 si se refera la gradul de încarcare al Curtii de Apel Bucuresti în materia proprietatii intelectuale, evolutia numarului de dosare noi înregistrate, dar si gradul de solutionare a dosarelor. Publicarea rezultatelor preliminare cu referire la activitatea Curtii de Apel Bucuresti vine în contextul restructurarii activitatii instantei de apel cu cea mai mare încarcatura în materia proprietatii intelectuale din tara.

În materia dreptului proprietatii intelectuale, la Curtea de Apel Bucuresti, s-au înregistrat, în aceasta perioada, în medie, 191 de noi dosare în fiecare an, maximul fiind de 265 înregistrate în 2012. Încarcatura instantei a fost însa mai mare, dosarele aflate în curs de desfasurare din anii anteriori reprezentând un plus de aproximativ 31% la numarul de dosare noi înregistrate anual. Dupa anul 2010, la Curtea de Apel Bucuresti s-au înregistrat în fiecare an mai mult de 200 de dosare noi în materia proprietatii intelectuale, adica 246 în 2011, 265 în 2012 si 212 (estimativ) în 2013, comparativ cu anii anterior, când volumul a fost mult mai redus (194 în 2008, 112 în 2009 si 146 în 2010).

Citeste mai departe pe toplegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie