Ministrii Cabinetului Ponta III fac planuri pentru noua descentralizare pe bucati

 

Odata cu plecarea liberalilor de la guvernare, ministrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarându-se gata sa reia discutia despre transferul la nivel judetean al politiei, cât si despre trecerea în proprietatea Primariei a unei treimi din Portul Constanta. Vicepremierul Liviu Dganea a explicat pentru Gândul ca discutia despre descentralizarea politiei va fi reluata, urmând ca solutia sa vina din consultarea cu autoritatile locale, favorabile acestei idei. La rândul sau, vicepremierul Kelemen Hunor spune ca UDMR sustine fara rezerve realizarea descentralizarii în acest an, fie „global”, fie ”pe bucati”.

guvernul ponta 3Ignorati la numirea noilor ministri ai Guvernului Ponta 3, pusi în situatia de a înghiti numirea lui Calin Popescu Tariceanu la presedintia Senatului, presedintii de Consilii Judetene ai PSD – UNPR – PC primesc, alaturi de cei ai UDMR, promisiunea unei compensatii din partea noii coalitii. Odata cu plecarea liberalilor de la guvernare, ministrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarându-se gata sa reia discutia despre transferul la nivel judetean al politiei, cât si despre trecerea în proprietatea Primariei a unei treimi din Portul Constanta.

Coordonatorul proiectului privind descentralizarea a ramas vicepremierul Liviu Dragnea. Mai multe directii aflate în subordinea ministerelor: sanatate, agricultura, cultura, sport, mediu vor trece, în urma procesului de descentralizare, în coordonarea autoritatilor locale.

Dupa anularea primului proiect la Curtea Constitutionala, vicepremierul Liviu Dragnea vorbeste, pentru gândul, despre doua variante: „Continuam procesul, dar vedem în ce forma. Ori mergem cu o singura lege, ori mergem cu un proiect legislativ pe fiecare domeniu în parte. Va fi proiect de lege al Guvernului si venim cu el în Parlament”. În ambele scenarii, planul sau este ca în cursul acestui an întreaga legislatie sa fie aprobata. „Macar sa intre în vigoare, operational, de la 1 ianuarie 2015”, avanseaza ministrul Dezvoltarii noul termen dupa esecul de la CCR.

Decisi în privinta descentralizarii sunt si liderii UDMR. „Si intentia noastra este de a face descentralizarea. Se poate face anul acesta. Dar trebuie sa discutam în coalitie. Nu am discutat foarte detaliat, dar se poate. Daca nu se poate asa global, cum a încercat Guvernul USL anul trecut, atunci se poate merge pe bucati. Pregatit, cu hotarârile consiliilor locale, judetene, cu Hotarâri de Guvern, dar nu trebuie sa renuntam si nu vom renunta”, spune, la rândul sau, vicepremierul Kelemen Hunor.

Guvernul întreaba sefii din teritoriu daca vor Politia

Transferul politiei, refuzat de fostul ministru Radu Stroe, a fost unul dintre primele motive de ruptura în USL. Daca în proiectul de lege pentru care Guvernul Ponta 2 si-a angajat raspunderea Politia ramânea la nivel central, Guvernul Ponta 3 e gata sa reia discutia cu autoritatile locale, liderii din judete fiind deja sustinatori declarati ai acestei idei.

Pesedistii au declarat la finele anului trecut ca daca nu erau liberalii la guvernare, Politia se descentraliza.

“În interiorul localitatilor urbane aplicarea masurilor de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combatere a fenomenului infractional si de identificare si contracarare a actiunilor elementelor care atenteaza la viata, libertatea, sanatatea si integritatea persoanelor, a proprietatii private si publice, precum si a altor interese legitime ale comunitatii se realizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale prin servicii de ordine publica organizate în subordinea acestora”, se arata în proiectul initial privind descentralizarea.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie